"Премиерът Бойко Борисов се опитва да спечели време, отлагайки оставката

...
"Премиерът Бойко Борисов се опитва да спечели време, отлагайки оставката
Коментари Харесай

Христо Иванов: Само с бърза оставка на Борисов ще има рестарт

"Премиерът Бойко Борисов се пробва да завоюва време, отлагайки оставката си и предлагайки конституционни промени. Само с бързата му оставка ще има рестарт ", съобщи съпредседателят на Демократична България Христо Иванов в коментар във връзка днешното изказване на министър-председателят, който инициира промени в главния закон.
Според Иванов дейностите на Борисов са поради настояването му той да провежда идващите парламентарни избори, сменяйки в последния миг разпоредбите, по които те ще се случат.
"Това е извънредно рисково. Хората упорстват за вдишване на ясна политическа отговорност. Те упорстват за две ясни оставки - на премиера Борисов и на основния прокурор Иван Гешев.
Според него Борисов сега се пробва да печели време и за прекосяване във вид "Деница Сачева " - отпуска на премиера и дотъкмяване на мандата от нея или някой различен като и. д. министър-председател.
"Нито една от обявените промени в конституцията не изисква привикване на Велико национално заседание. Обикновен парламент може да направи тези и по-смели промени, които не бяха обявени от Борисов. Вариантът с ВНР значи стопиране, а не рестартиране на демократичния развой, излизане в таймаут на политическия развой за месеци, в случай че не и за години ", безапелационен е Иванов.
Според него всичките оферти на Борисов през днешния ден са били направени от екипа на Христо Иванов когато той бе министър на правораздаването през 2015 година
"Той ги отхвърли тогава. Аз се веселя, че се стига до разбирането, че тези промени са неизбежни, единствено че каква е отговорността за това изгубено време ", попита Иванов.
Според него анонсът на Борисов не е нова Конституция, а единствено проверка на глава правосъдна власт и понижаване на броя на депутатите.
Иванов се разгласи срещу понижаване на броя на депутатите, тъй като по този начин ще се ограничи представителността на Народното събрание.
"Ние сме срещу концепцията за понижаване на депутатите, тъй като тя на процедура значи българските жители да получат по-малко посланичество в Народното събрание. Да, това ще спести някакви бюджетни средства, само че в действителност ще обедни българската народна власт. "
"Това не е метод за рестартиране на демокрацията, а популистки тези и туптене на топката. Начинът да рестартиране на демокрацията изисква бърза оставка ", сподели още Иванов.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР