Премиерът Бойко Борисов се опита да убеди президента на САЩ

...
Премиерът Бойко Борисов се опита да убеди президента на САЩ
Коментари Харесай

Ядреното гориво за "Козлодуй" - обещано на САЩ, дадено на Русия

Премиерът Бойко Борисов се опита да убеди президента на Съединени американски щати Доналд Тръмп, че България търси способи за понижаване на енергийната си взаимозависимост от Русия.снимка: държавна пресслужба

Една от основните тематики при визитата на Борисов в Съединени американски щати бе енергийната диверсификация на България, като в взаимното изказване с президента Тръмп беше посочено " експедитивното лицензиране и потребление на американско нуклеарно гориво за атомната електроцентрала " Козлодуй ". Същият текст е завоалиран и в Рамката за стратегическо партньорство, която двете страни подписаха.

Още тази седмица обаче се разбра, че тази " бързина " няма да се случи през идващите 6 години, защото съветската " ТВЕЛ ", част от " Росатом ", подписа с АЕЦ " Козлодуй " контракт за доставка на съветско нуклеарно гориво в България до 2025 година в това число. Новината пристигна тъкмо когато съветският президент Владимир Путин насочи остра рецензия към България, че съзнателно бави продължението на " Турски поток " на своята територия и броени дни откакто американският дипломат Херо Мустафа разгласи, че има задача да поддържа диверсификацията на енергийните доставки за България.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Всичко това ясно демонстрира,че концепцията на премиера Бойко Борисов да лавира сред Вашингтон и Москва с планове като продължението на " Турски поток " и газовата връзка с Гърция, построяването на АЕЦ " Белене " и американското гориво за АЕЦ " Козлодуй ", покупката на Ф16 и милионите за поддръжка на МИГ-овете мъчно ще сработи.

Новият контракт с руснаците

Както и до момента, " ТВЕЛ " ще продължи да обезпечава сложни доставки на нуклеарно гориво, които включват освен производството на самите горивни касети, само че и предшестващите стадии на индустриалната верига, тъй че на АЕЦ " Козлодуй " няма да се постанова да купува обогатен уран и да го предава на производителя на горивните касети.

" Гордеем се с резултатите от многогодишното ни плодотворно съдействие с АЕЦ " Козлодуй " и високото равнище на доверие в нашите връзки. ТВЕЛ дава цялостен комплекс услуги, които включват доставки на нуклеарно гориво, инженерингови и съпътстващи услуги, превозване на горивото до площадката на АЕЦ-а, което прави нашето пазарно предложение неповторимо. С българските си сътрудници приключихме сполучливо продължителния и комплициран развой на договаряне за новия интервал. Убедена съм, че с помощта на това и в бъдеще ще бъдат обезпечени високото равнище на сигурност на АЕЦ-а и надеждността на доставките на гориво при абсолютно съблюдаване на качеството и икономическа успеваемост ", съобщи президентът на ТВЕЛ Наталия Никипелова.

И обещанията към американците

Срещата на Борисов с Тръмп остави усещането, че напълно скоро ще стартира процедурата по тестване на американско нуклеарно гориво в АЕЦ " Козлодуй ". Американската Westinghouse от 2018 година към този момент постоянно доставя нуклеарно гориво на Украйна и желае да разшири географията на доставките си в Европа. От началото на тази година и Чехия започнаха тествания на новото потомство американско гориво, което в действителност се създава в Швеция. Русия обаче твърди, че не е лицензирала тези горивни сглобки и те не са безвредни при употребата им. Същото е и мнението за използвнето им в реакторите на " Козлодуй ".

Но планът на американската компания има поддръжката на Европейски Съюз. Евратом финансира част от създаването на Westinghouse, тъй че тя да може да доставя гориво за нуклеарните централи с по-старите реактори ВВЕР-440 (които към този момент не се експлоатират в България) в Чехия, Словакия, Финландия и Украйна. Точно по тази причина Агенцията по доставките на Евратом (ESA) разгласява известие за подписания контракт сред АЕЦ " Козлодуй " и съветската " ТВЕЛ ", от което излиза наяве, че с цел да получи той утвърждение от Евратом, българското Министерство на енергетиката и АЕЦ " Козлодуй " на хартия са се заели да продължат програмата за диверсификация на горивото.

" Агенцията е обезпокоена от несъразмерната взаимозависимост на АЕЦ " Козлодуй " от един снабдител отвън Европейски Съюз. След няколкомесечни полемики смятам, че Агенцията за доставка на Евратом и АЕЦ " Козлодуй " реализираха уравновесено съглашение за завършването на диверсификацията на горивото ", споделя Агнешка Камерчак, общоприет шеф на ESA.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР