Премиерът Бойко Борисов се опита да изясни дали Военновъздушните ни

...
Премиерът Бойко Борисов се опита да изясни дали Военновъздушните ни
Коментари Харесай

Борисов недоумява: Летят 4 кугъра и 1 спартан, а сме платили много

Премиерът Бойко Борисов се опита да обясни дали Военновъздушните ни сили са финансирани с превес пред Сухопътни войски и Военноморските сили. Това стана ясно от стенограмата при разискването на разпределяне на над 19 млн. лв. за ремонт на изтребители МиГ-29 . Тя бе оповестена след днешното съвещание на Министерския съвет.

Военният министър Красимир Каракачанов стимулира решението за разпределяне на 19,900 млн. лв. за удължение на ресурса на 15 изтребителя МиГ-29 . За това от МО поканиха на диалог представители на компанията-производител РСК МиГ, защото единствено те имат лиценза за сходен ремонт на изтребителите.

 Министерски съвет отпусна 19 млн. лв. за удължение ресурса на изтребителите ни МиГ-29
Министерски съвет отпусна 19 млн. лв. за удължение ресурса на изтребителите ни МиГ-29

Това е вторият транш за тази година, първият бе за 9 630 000 лева

" Искам да се съберем с военния и с финансовия министър най-скоро , тъй като се оказва, че има доста огромен дисбаланс през годините в парите, които са отпускани за трите рода войски ", разяснява Борисов, (вероятно визирайки трите типа въоръжени сили - Военновъздушни, Военноморски и Сухопътни - б.р.).

 Каракачанов: Когато не можеш да си ремонтираш опела, не мечтаеш за S класа
Каракачанов: Когато не можеш да си ремонтираш опела, не мечтаеш за S класа

Борисов настоял да се откри решение за ремонта на спартаните

" И трите " Спартан " -а на 31 декември стопират да летят, а в този момент лети единствено един от тях . Никой не можа да ми изясни от военните за какво единствено транспортни средства и единствено за авиацията е отишла такава голяма сума от бюджета на страната ", сподели министър председателят.

Той се обръща към финансовия министър Владислав Горанов и декларира, че има предпочитание до края на годината да подпишем контракти за поддръжка, да платим най-малко по това, което имаме .

 Пари за нов изтребител и за транспортен съд са планувани в Бюджет 2018
Пари за нов изтребител и за транспортен съд са планувани в Бюджет 2018

Обещават повече пари за персонален и за обществен помощник

" Всеки ден чувам още нови самолети да купуваме, а на никое място и никой не приказва за поддръжката какъв брой ще коства по-късно . Най-вероятно по същия метод ще останат на летищата да си стоят по този начин, както " Спартан " -ите и хеликоптерите. Затова, да забележим какви са ни опциите и до края на годината да се направи. Както и за ремонта на постройките в поделенията, това, което армията заслужава ", сподели Борисов пред министрите.

Валентин Радев, който преди беше зам.-военен министър напомня: " Нашето първо държавно управление изплати 576 милиона тъкмо за " Спартан " -ите и за " Кугър " -ите . И също така, ние сключихме контракта за поддръжката, не беше планувано за " Спартан " -ите, който изтича в този момент ".

Премиерът ревизира наличностите на военната ни авиация. " Нещо повече - купени са 12 " Кугър " -а , транспортни хеликоптери. Повтарям, транспортни . В редовност да летят през днешния ден са четири . Така са купувани - нито поддръжка, нито е считано какъв брой пари ще костват ... И не мога да си обясня, министър Радев, за какво са 12 транспортни хеликоптера ! После, три " Пантер " -и - отново хеликоптери и отново транспортни, и три " Спартан " -а - самолети, само че също транспортни . Сиреч 98-99 %... какъв брой, Радев, % от бюджета за техника на защита през годините отива за авиация ? ", обръща се министър председателят към сегашния вътрешен министър Валентин Радев, който бе зам.-военен министър в първия му кабинет.

Премиерът регистрира, че о т 12 " Кугър " -а, осем не летят поради скъпа поддръжка . Но и на никой не му прави усещане, че не летят, тъй като те нямат функционалности , ядосва се Борисов.

Той предлага на здравния министър да намерения дали да не предислоцира 2 или 3 вертолета, които да се оборудват за произшествия, бедствия и повреди. " Реално да правят някаква работа, тъй като те са на големи цени, а по този начин си седят ", сподели Борисов.

В отговор министър Кирил Ананиев приветства концепцията. " Аз желая да вкарам за " Спешна помощ " два хеликоптера, обаче парите не стигат ", сподели той.

" Не два, а три, в случай че искаш . Четири употребяваме, а осем - за стотици милиони платени, стоят. Първо ще ги ремонтира Каракачанов и ще ти ги дадем ремонтирани ", дава отговор министър председателят.

" Отработете го ", подрежда Борисов, на което Каракачанов дава отговор: " Хем водачите ще летят ".

В този миг думата взема вицепремиерът Томислав Дончев, който разяснява, че част от заплащанията не са на полетен час, а са на годишна база . Тоест, в случай че имаш актива и той е в годно за експлоатиране положение , би трябвало да плащаш, разясни той.

" В този смисъл няма потребност и няма смисъл да се трансферират към друго ведомство, а по-скоро може да се направи един рамков контракт с Министерството на здравеопазването , да вземем за пример за една или две машини, според от потребностите при превозване на тежки пациенти и при произшествия, и да извършва тези функционалности стои дежурна част .

Военният министър Каракачанов изясни, че няма по какъв начин да се трансферират, тъй като няма кой да ги кара тези хеликоптери. Трябва отново да са военни водачи , разясни той.

Томислав Дончев се съгласява и добавя, че в плана има шест броя вертолети Ми-17, от които, доколкото разбирам, разполагаем и в положение да лети е един. От Министерството на вътрешните работи съвсем всяка година пращат сходна техника да гаси пожари.

" И откакто се възвръща летателната валидност, в реда на нещата е кардинално един рамков контракт с Министерството на вътрешните работи да уреди кардинално по какъв начин тези машини се употребяват и за гасене на горски пожари, и за други нуж ди. Две или три машини от всички, които притежаваме общо - 18 машини, в случай че не броим Ми-24 ", съобщи Дончев.

Военният министър Красимир Каракачанов изясни, че " Идеята е да минават през военноремонтния цех ТЕРЕМ " Летец ". То е сдружение на Министерството на защитата.

" Вертолетите да влизат в приложимост, тъй като и там след известно време ще стане като с " Кугър " -ите - имаме ги, не са отделени нужните средства за поддръжка и ремонт, и няма да летят . Това е същото, което сподели и вицепремиерът Дончев, разясни Каракачанов.

Самият Дончев показва знания по военната терминология: " Или планираме народен потенциал да поддържаме и седемнадесетките, и осмиците (има поради вертолетите Ми-17, усъвършенствана версия за войната в Афганистан на Ми-8. Те са съветско произвеждане - б.р).

В този миг министър председателят Борисов прецизира: " Сумата, Горанов, ще е към 130 милиона, да свикваш с нея. До идващото съвещание да отлежава . Това е толкоз скъпа... Въпросът е освен да се купуват, само че и да се поддържат . И когато се купуват, да има смисъл защо ".

На тази имитация здравният министър декларира, че в случай че вертолетите станат за медицински цели, би трябвало да се планува и здравна екипировка.

Припомняме, още при покупката на шестте вертолета БЕЛ 206 имаше проява, на която бе показано, че те могат да се употребяват и за медицински цели. По-късно се разбра, че тези хеликоптери мъчно летят при неприятни метеорологични условия.

На финала министър председателят Борисов сподели: " Тъй като сутринта ми рапортуваха какво е правено през годините и каква е летателната валидност на това, за което сме дали милиарди , се оказа, че от 12 - четири, а от три " Спартан " -а - нула. Приемаме точка 10 ".
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР