Премиерът Бойко Борисов се обяви за мир и повече инфраструктурни

...
Премиерът Бойко Борисов се обяви за мир и повече инфраструктурни
Коментари Харесай

Бойко Борисов в Украйна: Мир и инфраструра ще помогнат хората да се чувстват по-добре

Премиерът Бойко Борисов се разгласи за мир и повече инфраструктурни планове при визитата си в Киев, столицата на Украйна, където е на аудиенция по покана на президента Петро Порошенко. По-рано през днешния ден министър-председателят посети Загреб и откри там монумент на писателя Иван Вазов.

По-късно довечера Борисов ще гледа финала на Шампионската лига, който ще се играе на олимпийския стадион, сред тимовете на Реал Мадрид и Ливърпул. Премиерът разгласи в Загреб, че ще е за Реал Мадрид.

" Винаги сме били за мир. Защото мирът е най-ценното и святото нещо, към което би трябвало да се стремим. Истински имам вяра, че в случай че вършим мостове, автомагистрали, в случай че вършим жп линии, това ще вдигне прихода на хората и ще почнем да се усещаме по-добре всички в този район. Вълшебната дума е мир. Виждате какъв брой всичко е нежно ", съобщи Борисов на взаимен брифинг с Порошенко. По-късно министър председателят ще има взаимна вечеря с премиера на Украйна.

" Трябва да създадем всичко допустимо, с цел да спасим мира. Да се опитаме неприятното да остане обратно, да вървим напред и да поставяме големи старания в тази тенденция, това ми е водещото на мен ", съобщи още Борисов. Той съобщи, че изходът от рецесията в Украйна, е в спазването на Минските контракти от всички страни и изрази очакване, че посредством договаряния това може да бъде реализирано.

" Украйна заема значимо място измежду външнополитическите цели на България. С вашата страни ни свързват другарски връзки, стъпили на от историческата, културна, езикова и религиозна непосредственост сред нашите нации, както и от съществуването на най-голямата българска етническа общественост отвън страната ", сподели още Борисов. В Украйна от 14 години не е имало посещаване на български държавен началник.

Борисов разгласи, че страната ще продължи да спомага за безпрепятственото проучване на български език, просвета и история от българската общественост в Украйна. Премиерът приветства подписаната в края на април предходната година Декларация за гарантиране на лицата, принадлежащи към българското национално малцинство, живеещи на територията на Украйна, на правото да учат майчин език и да учат на майчин език и я оцени като удостоверение на желанията на украинската страна да подсигурява проучването на български език в държавните общообразователни образователни заведения.

Българският министър председател уточни, че се чака през есента осъществяване на сесия на смесената междуправителствена комисия, която да прегледа опциите за съдействие сред университетите на двете страни и подкрепяне на образованието в областта на висшето обучение.

Президентът Петро Порошенко благодари за позицията на България в поддръжка на териториалната целокупност на Украйна, както и за отношението на държавното управление по тематики като визовите облекчения и икономическите връзки със страните от Европейския съюз.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР