Премиерът Бойко Борисов се обяви пред Европейския парламент за зелен

...
Премиерът Бойко Борисов се обяви пред Европейския парламент за зелен
Коментари Харесай

Борисов към евродепутатите: Ако има такава корупция, как ще сме все първи на избори

Премиерът Бойко Борисов се разгласи пред Европейския парламент за " зелен човек ", отхвърли обвинявания на евродепутати, че държавното управление му отваря вратата за застрояването на Пирин и подсигурява, че ще се строи единствено втори въжен превоз в Банско. Той не се съгласи и с оценките, че битката с корупцията в България е неефективна, като се аргументира с икономическия напредък и изборните си победи.

" Корупция има на всички места, водим голяма борба. Избиран съм 10-11 пъти в избори в България. До 2-3 години ще се оправим добре " съобщи министър председателят, откакто в сряда той показа пред евродепутатите главните цели на българското ротационно председателство на Съвета на Европейски Съюз.

Основните рецензии към него пристигнаха от лагера на " Зелените " в Екологичен потенциал, които припомниха, че в България хиляди стачкуват за опазването на Пирин, против корупцията и странното решение за разширение на туристическата зона в Банско.

" Това не е единствено въпрос на околната среда, а по какъв начин съблюдаваме разпоредбите на Европейски Съюз. Като председателство би трябвало да бъдете за образец ", обявиха от групата " Зелените ", припомняйки, че България към момента е страната с най-вече корупция в Европейски Съюз.

Съпредседателят на групата на " Зелените " Ска Келер уточни, че доста от ограниченията против корупцията в България са контрапродуктивни и комплицирани, подателите на сигнали са застрашени, а има и доста въздействие от сенчести особи над медиите.

В присъщия си жанр министър председателят Бойко Борисов омаловажи повдигнатите въпроси.

" Специално желая да отговоря на " Зелените ", тъй като аз самият съм зелен човек. Опазването на българската природа е в голяма степен предпазено от нашето държавно управление. Изпитвам голямо почитание към нашите природозащитни организации. Спирал съм с години нови инфраструктурни планове поради едно гнездо. Карал съм персонално министри да придвижват кокичета. Искам пред вас да подсигурявам, че става дума за един-единствен въжен превоз в Банско. Мога да подсигурявам, че става дума единствено за втори въжен превоз. Гарантирам, че освен, че няма да се допусне противозаконна сеч, една керемида повече няма да се постави там ", зарече се Борисов.

Ако има такава корупция, по какъв начин ни избират все преди всичко

Констатациите за липса на забележителен прогрес в битката с корупцията той контраатакува с въпроса:

" Ако има такава корупция, каквато казвате, по какъв начин ще има подобен растеж на стопанската система, повече вложения, по какъв начин ще ни избират хората все нас преди всичко? Мен като служител на реда ме избраха за кмет на София, от това, което съм правил в тази сфера. Аз ви подсигурявам, че по този начин, както сме се заели в този момент, до 2-3 години ние ще се оправим, ще се оправим добре. И с новото законодателство, и с волята, и с вашата помощ и старания. Тези наши другари, които стачкуват, те ми бяха и съдружни сътрудници, те се разделиха на изборите на три партии и не можаха да влязат в Народното събрание единствено преди шест месеца, те са нашият най-естествен сътрудник – аз не съм им отговорен, че се разделиха на три, не съм отговорен, че завоювах изборите и то при държавно управление на определения от социалистите президент ".

Борисов персонално ще прокара Истанбулската спогодба

Борисов разяснява още пред евродепутатите, че българските социалисти са решили да не поддържат Истанбулската спогодба в Народното събрание, само че той ще постави всички старания за утвърждението й.

Той отхвърли и рецензиите на либералите от АЛДЕ за наличието на националисти в управническата коалиция: " С патриотите сме се разбрали, че етническият модел ще пазим като зеницата на окото си. Така България е образец за подражателство на задачите Балкани ".

Европейски Съюз да даде явен проект за присъединението на Западните Балкани

Бойко Борисов изиска Европейски Съюз да даде явен проект за присъединението на страните от Западните Балкани – тематика, която е предпочитана за българското европредседателство.

" Ясно знаем, че в мандата на тази Комисия няма да има нови страни членки от Балканите, признати в Европейския съюз, само че в това време ние доста ясно и доста почтено би трябвало да им кажем какви очаквания могат да хранят, по какъв начин във времето биха се разположили вижданията ни за консолидираното им в Европа. Смея да настоявам, познавайки района, че това е точният миг, в който би трябвало го създадем. Виждате, през вчерашния ден един изстрел в Косово и безусловно взривява задачите Балкани, преговорния развой сред Косово и Сърбия, и незабавно настроенията стават други ", съобщи Борисов.

Той уточни и четирите съществени целта на председателството ни – бъдещето на младежите в Европа, Западните Балкани и свързаността в района, сигурна и постоянна Европа и цифровите умения.

Ако Европейски Съюз не влага на Балканите, това ще създадат Русия, Китай, Турция

Борисов изрази вяра за бързо решение на спора сред Атина и Скопие за името на Македония, тъй че страната да получи вероятност за участие в НАТО и Европейски Съюз.

Българският министър председател прикани Европейски Съюз да влага в инфраструктурата на Балканите, изтъквайки геополитически мотив: " Ако ние не го създадем, ползата, който имат Русия, Турция, Китай, ще го създадат, тъй като имат ползи на Балканите ".

" Сега е моментът да дадем вероятност на Балканите. Стабилността на Балканите директно дава отговор за стабилността на Европа. Изходът е европейска вероятност ", добави той.

Общоевропейско решение за нормализиране на връзките с Русия

Борисов сподели още пред евродепутатите, че в шестте месеца на председателството си България ще търси нормализиране на връзките с Русия и Турция.

" За Русия - с всички забележки, които имаме, едни желаят отпадане на глобите, други желаят да се задълбочат. Ще търсим нормализиране на връзките, само че това надалеч надскача нашия предел на благоприятни условия, това ще бъде общоевропейско решение ", разгласи Борисов.

Той за следващ път сподели, че Европейски Съюз би трябвало да подпише съглашения с Турция, изключително на фона на миграционната рецесия.

" Ще се опитаме с доста такт и дипломатичност да решим въпроса с разпределението на мигрантите в Европейски Съюз ", сподели още Борисов.

По думите му има няколко страни, в които са струпани доста мигранти, други, които не желаят да одобряват такива, и трета група – Италия, Гърция и България – които са на границата.

" Трябва да се създадат сигурни центрове, покрай военните спорове, с цел да могат по-късно хората да се върнат по своите родни места и да вземат участие в тяхното възобновяване. Икономическите мигранти би трябвало да бъдат допускани до там, където има потребност от тях. Това са моите оферти по този проблем ", сподели Борисов.

Той още веднъж се разгласи в поддръжка на кохезионната политика. Според него България е подготвена и за влизане в т.анр. чакалнята на еврозоната, тъй като страната има доста положителни стопански индикатори – растежът на Брутният вътрешен продукт е 4%.

Юнкер се радва, че ще вижда по-често Борисов

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер съобщи от своя страна, че България е добре готова за председателството на Европейски Съюз.

По думите му България не един път е доказвала, че може да построява мостове сред Европейски Съюз и страните от Западните Балкани.

" България е предопределена за такава роля. Тя добре познава района и е минала през сложни процеси. Винаги давам за образец България, която е постигнала обилни триумфи – чудесно се оправя с дълга и бюджетния недостиг, за разлика от доста други страни. Това са отлични предпоставки за присъединение към чакалнята на еврозоната “, сподели ръководителят на Европейска комисия.

" България може и ще бъде източник на ентусиазъм за страните от Западните Балкани. За това с право българският министър председател подрежда връзките си с тях като приоритет “, добави той.

" Вярвам, че българското председателство ще свърши чудесна работа. Една от най-приятните страни на българското председателство е, че ще виждам Бойко Борисов по-често ", сподели още Юнкер.

Според него " Борисов е превъзходен европейски демократ, уверен, със силата да убеждава, умел ".

София призована към неотстъпчивост по отношение на Полша

Юнкер разяснява още, че Европейски Съюз е построен на основата на върховенството на закона, " то би трябвало да съществува преди приемането и би трябвало да го има и по-късно ".

" Не сме във война в Полша, а сме в спор. Предложението на Европейска комисия за задействането на за член 7 от контракта за Европейски Съюз против Варшава е предизвестие. Не е задачата да постановяваме санкции на Полша ", разясни той.

" Призовавам премиера Борисов и полското държавно управление да работят градивно, с неприкритост, за постигането на компромис по въпросите на върховенството на закона в Полша. Ролята на председателството е да реализира компромис, само че и да демонстрира неотстъпчивост ", разяснява ръководителят на Европейска комисия.

През декември Еврокомисията за пръв път задвижи процедура, която може да лиши страна членка от правото да гласоподава при взимане на общи решения. Полското държавно управление е упреквано, че нарушава основополагащите правила на Европейски Съюз, в това число " демокрацията, равенството, върховенството на закона и спазването на човешките права ".

Юнкер означи още, че напускането на Англия е злополука и виновността тежи на плещите на мнозина.

" Искаме британците да останат и в случай че те пожелаят това, би трябвало да имат опцията. Дори да изоставен, има текст в контракта за Европейски Съюз, по който да се върнат и бих улеснил това. Не бих желал никого да прилепям ", съобщи Юнкер.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР