Премиерът Бойко Борисов се направи на изненадан, че протестът срещу

...
Премиерът Бойко Борисов се направи на изненадан, че протестът срещу
Коментари Харесай

Борисов: Не можах да схвана. Президентът е в Москва, а протестът е срещу мен

Премиерът Бойко Борисов се направи на сюрпризиран, че митингът против рестарта на плана АЕЦ " Белене " е извършен под прозорците му в Министерския съвет. " Не можах да схвана. Президентът е в Москва, а митингът е против мен ", разяснява той пред министрите в сряда, когато още веднъж отбрани решението на настоящето си държавно управление да възобнови плана, който по-предишното му държавно управление спря като неблагоприятен, провален и корупционен.

" Относно АЕЦ " Белене " - какви ли не теории чух. Става въпрос за следното: сега имаме стока и площадка, в която българският поданик е вложил над 3.5 милиарда лева Ако не вземем някакви ограничения за тази стока - тя не е домати и краставици, а нуклеарни ректори - от милиарди ще стане милиони и ще отиде за скрап. Не сме толкоз богати, че да можем да си го позволим ", сподели Борисов в отбрана на предлагането за рестарт на плана, което към този момент е импортирано в Народното събрание.

Именно това бе една от тематиките, повдигната от президента Румен Радев по време на първото му посещаване в Русия. Там той се срещна с премиера Дмитрий Медведев и президента Владимир Путин, които показаха очакване за скорошна аудиенция на Бойко Борисов, с който да продължат диалога.

От Министерския съвет потвърдиха, че Борисов ще замине за Москва още до края на месеца, само че по този начин и не стана ясно кое постанова тази неотложност.

Самият той не разяснява съветската си аудиенция пред министрите – най-малко в тази част на полемиката, която бе открита за медиите. Изтъкна обаче известния факт, че България не може да продаде създадените от руснаците реактори за АЕЦ " Белене " без тяхно позволение.

" Ако ще ги пращаме в музей, значи би трябвало да създадем специфичен музей, където да ги закараме. Това ще е най-скъпият музей за над 3.5 милиарда лева ", продължи той и напомни, че Русия към този момент е осъдила България да заплати тези реактори.

България води уравновесена политика, сподели Борисов, съгласно който е добре, че президентът Радев е бил на посещаване в Русия, а самият той ще замине за Украйна, тъй като и с Украйна, и с Русия би трябвало да се поддържат положителни връзки.

Борисов напомни извършената си във вторник среща с правосъдния министър и основен прокурор на Съединени американски щати, чиято първа и съществена цел, която ще бъде сложена от целия Европейски съвет, е да отпаднат американските визи. " Нека да приемем, че всички институции - и президентството, и ние, вършим неща, които са в интерес на страната ", заключи Борисов.

Той добави, че и руснаците, и американците, и турците, като съществени геостратегически играчи с изключение на Европа, са добре пристигнали на Балканите, с цел да бъдат употребявани като " мост на дружбата ".

Освен това посочи, че извършената в София среща на върха Европейски Съюз -Западни Балкани е била огромен триумф: " Не се вкарвайте в тези разговори, обиди, намеци и крайности дали Съветът в София има триумф. Безспорно има триумф - целия свят го призна. Това, че президентът е в Москва, отново е добре. Неслучайно Хашим Тачи и Вучич си стиснаха ръцете. Гърция и Македония даваха конференции в страната ".
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР