Премиерът Бойко Борисов съобщи в началото на заседанието на Министерския

...
Премиерът Бойко Борисов съобщи в началото на заседанието на Министерския
Коментари Харесай

Петя Аврамова и експерти от АПИ изпратени при свлачището до Рилския манастир

Премиерът Бойко Борисов заяви при започване на съвещанието на Министерския съвет, че през днешния ден министърът на районното развиване и благоустройството Петя Аврамова и специалисти от Агенция " Пътна инфраструктура " ще отидат в региона на свлачището на пътя към Рилския манастир.

Той разпореди от идната седмица да стартира разчистването и укрепването на свлачището.

40 километра път като слънце сме създали и това свлачище дава опция да ни разясняват, да ни подлагат на критика и доста ме ядосва. Другата седмица желая да почне да се прави ", разяснява Борисов.

Общо 1 900 000 лв. ще получи Рилският манастир, стана ясно още от държавното съвещание. От тях 600 000 лв. са за поправки на течове и изографисване, а 1.3 млн. лв. са за създаване на дребна пречиствателна станция.

Вчера игуменът на манастира Евлогий сподели, че до този миг не получен нито един лев от държавната дотация, която отпуска българският парламент за Рилския манастир като монумент от международна големина на ЮНЕСКО.

Премиерът подсети, че преди две години законово е поето изплащането на заплатите на свещениците в БПЦ и на мюсюлманските духовници. Първата година са били отделени към 21 млн.лева за заплати, предходната година - 26 млн. лв.. Тази година преведохме средства и за финансови поправки на Светия Синод, сподели Борисов.

За Бачковския манастир и за Троянския манастир ще бъдат отделени по 200 000 лв. за ремонтни действия и настояща поддръжка. За манастира " Света Троица " в местността Кръстова гора ще бъдат отпуснати 300 000 лв. за ремонт на едно от крилата на манастира.

Средства ще има и за църквата в двора на Духовната академия - 500 000 лв. ще бъдат отпуснати в този момент за прекъсване на течовете, и още 400 000 лв. - през есента, сподели министър председателят. Той посочи, че мярката " 60/40 " доста добре работи, в това число и за манастирите.

Министърът на земеделието Десислава Танева сподели по време на съвещанието на Министерски съвет, че църквите и манастирите през втората половина на юни ще могат да аплайват за още 14 млн. евро за реституция.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР