Премиерът Бойко Борисов разпореди на министрите да отстранят държавните служителите

...
Премиерът Бойко Борисов разпореди на министрите да отстранят държавните служителите
Коментари Харесай

Борисов разпореди отстраняване на служители, споменати от журналисти

Премиерът Бойко Борисов разпореди на министрите да отстранят държавните чиновниците и специалистите, които са упоменати в журналистическо следствие , оповестиха от Министерския съвет.

Отстраняването на всички държавни чиновници и специалисти, които са упоменати в журналистическо следствие на уеб страницата " БиволЪ " (за горене на документи - б.р.) да стане краткотрайно или в отпуск. Те се отстраняват за нередности при усвояването на евросредства, до момента в който текат инспекциите по случая.

Припомняме, публицисти от този уебсайт бяха задържани, тъй като са отишли на място да открият по какъв начин се развива случая по подаден от тях сигнал към ГДБОП . Задържаните са Димитър Стоянов и Атила Биро от румънския Rise Project.

На 14 септември 2018 година сигнал във връзка същата обява беше изпратена от вицепремиера Томислав Дончев до основния прокурор, Министерство на вътрешните работи и до Комисията за противопоставяне на корупцията и лишаване на нелегално добитото имущество (КПКОНПИ). Копие от писмото имаше и до изпълнителния шеф на Изпълнителна организация " Одит на средствата от Европейски Съюз ".

Припомняме, на 13-ти против 14-ти септември Радомирски служители на реда задържаха публицисти и юрист при журналистическо следствие. Тримата са отведени за снемане на пояснения в РПУ Радомир, до момента в който провеждали следствието.

Единият от арестуваните е журналистът Димитър Стоянов, а другият е румънския публицист Атила Биро. Всичко стартира, когато публицистите подават сигнал до ГДБОП за компания в региона на Перник и Радомир, която се готви да гори секретни документи.

На 15 септември Съюза на демократичните сили - Съюз на демократичните сили изиска цялостна бистрота от страна на виновните институции по случая с задържаните край Радомир публицисти от България и Румъния. Това написа в позиция на партията, изпратена до медиите.

Също в събота, " Демократична България " настоя гласеният за вътрешен министър доскорошен основен секретар на Министерство на вътрешните работи Младен Маринов да бъде отдръпнат поради тежкия неуспех на властта в бранш " Сигурност ", във връзка скандалния полицейски арест на двама публицисти край Радомир и отвеждането им с белезници в полицейски сектор.

И в " Движение България на жителите " - ДБГ са уверени, че с дейностите си полицията в Перник е саботирала интернационално журналистическо следствие на огромна корупция.

Омбудсманът Мая Манолова установи, че е налице безпричинно и незаконно задържане на публицисти, по време на реализиране на тяхната професионална активност. Тя бе безапелационен, че с изключение на незаконното отнемане от независимост, се нарушават човешки права, свързани със свободата на словото и правото на жителите да получават и търсят информация.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР