Премиерът Бойко Борисов разпореди на министъра на околната среда и

...
Премиерът Бойко Борисов разпореди на министъра на околната среда и
Коментари Харесай

Борисов спря заповедта, изкарала на протест Балчик, Каварна и Шабла

Премиерът Бойко Борисов разпореди на министъра на околната среда и водите Нено Димов да спре осъществяването на заповедта, с която се не разрешават всевъзможни действия в териториите в региона на Балчик, Каварна и Шабла, попадащи в " Натура 2000 ", оповестяват от Министерски съвет.

 Нов митинг на притежателите на парцели в региона на Балчик, Каварна и Шабла
Нов митинг на притежателите на парцели в региона на Балчик, Каварна и Шабла

Жители на община Каварна блокираха пътя Българево - Калиакра

Нареждането на Борисов е на фона на митингите на поданици на трите общини, които се афишират срещу заповедта, подписана преди 2 седмици от екоминистъра Димов. Според протестиращите по този метод ще бъдат унищожени земеделието, туризмът и рибарството.

Бойко Борисов е упълномощил на министър Димов и екипа му на следващия ден да проведат среща с кметовете на трите общини и с представители на инициативните комитети, с цел да бъде разисквана обстановката, зародила след решението на Съда на Европейския съюз, и дружно с тях да бъде търсено най-правилното решение за всички страни и за страната след породената голяма вреда от предходни ръководства.

 Спорните точки в Натура 2000 - бомба със закъснител, която е избухнала
Спорните точки в Натура 2000 - бомба със закъснител, която е избухнала

Така министърът на околната среда и водите Нено Димов разяснява обстановката, основала се към възбраната за земеделие и строителство в парцелите

От известието излиза наяве още, че решението на Борисов е взето след подробен разбор на протичащото се в региона на Добруджа и невъзможността на хората да одобряват обстановката, чието настоящо развиване е резултат от недалновидни и неправилни управнически решения, взети от държавното управление на Тройната коалиция и министър Джевдет Чакъров.

Борисов е упълномощил на министър Димов да реализира контакт с комисаря по околна среда, морско дело и риболовство Кармену Вела и дружно с неправителствените организации, които са в основата на правенето на описите с териториите по " Натура 2000 ", да бъде поканен да посети региона и на място да се запознае с другите гледни точки.

На идващото съвещание на Европейския съвет министър-председателят ще сложи въпроса пред ръководителя на Европейската комисия Жан Клод-Юнкер и ще беседва с него за стотиците милиони, които България ще би трябвало да заплати като санкция вследствие на осъждането.

Премиерът Борисов приканва всички да се върнат още веднъж към публично разискване на казуса и да се прегледа работата по случая през годините, с цел да се минимизират вредите, които би трябвало да заплати българският поданик.

Припомняме, че през 2006 година държавното управление на премиера Сергей Станишев разпореди определянето на зоните по " Натура 2000 " на екоорганизации, а не на научни институти, както е направено в останалите страни от Европейски Съюз. През 2008 година са заведени две каузи против България. Сигналът е за 600 плана - измежду тях има къщи за посетители, ниви, ветрогенератори и други. През 2014 година България е наказана от Европейска комисия. Последният спусък на тази бомба със закъснител е от март месец 2017 година, когато служебното държавно управление поема ангажимент да издаде тази заповед до 31 март, само че не го прави.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР