Премиерът Бойко Борисов разговаря тази вечер с председателя на Европейската

...
Премиерът Бойко Борисов разговаря тази вечер с председателя на Европейската
Коментари Харесай

След Ердоган, Борисов разговаря и с евролидерите


Премиерът Бойко Борисов беседва довечера с ръководителя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, ръководителя на Европейския съвет Шарл Мишел и гръцкия министър председател Кириакос Мицотакис за обстановката с мигрантите в Турция, съобщи БНР.

В диалога с Шарл Мишел министър-председателят означи, че Турция се намира в сложна обстановка и е добре когато тази страна, а също по този начин и целият район усещат поддръжката на Европейски Съюз. Той уточни, че България е за използването на общ европейски метод към ръководството на миграцията, заяви държавната пресслужба.

Пред Мишел Борисов изтъкнал, че опазването на границите е измежду главните цели на България и страната ни прецизно извършва своите задължения в тази посока. И откроил съдействието с турските ни сътрудници, които носят сериозна тежест във връзка с мигрантите.

В диалога с Урсула фон дер Лайен премиерът осведоми ръководителя на Комисията за обсъдените по-рано през днешния ден въпроси сред него и турския президент Реджеп Тайип Ердоган, заяви държавната пресслужба в известие.

Министър-председателят апелирал Европейски Съюз да поддържа отворени каналите за връзка с Турция и за повече разговор по проблемите, чиито решения могат да бъдат открити със взаимни старания и посредством разговор.

Борисов съобщи, че от ден на ден се ускорява чувството на нашата съседка, че би трябвало сама да се оправя с големия мигрантски проблем, което по думите му не е в полза на никой, се показва в известието.

Премиерът подчертал, че високо цени добросъседските връзки с Турция и изтъкнал съдействието, което страната ни има с Турция по отношение на опазването на нашата граница, която е и външна граница на Европейски Съюз.

Борисов се обади на гръцкия си колега Кириакос Мицотакис, с цел да могат двамата да обменят информация за ситуацията с мигрантите и да се съветват като положителни съседи. Двамата се съгласили, че проблемите в района могат да се решат единствено с общи старания и разговор.

„ Сътрудничеството ни е ос на непоклатимост в Югоизточна Европа. Заедно работим за стабилността и просперитета освен на нашите две страни, само че и на целия район “, съобщи министър председателят Бойко Борисов, представен от държавната пресслужба.

В рамките на диалога българският министър-председател акцентира, че България постоянно е упорствала за изчерпателен механизъм на Европейски Съюз за ръководството на миграцията.

Премиерът Бойко Борисов е разговарял по телефона и с хърватския си колега Андрей Пленкович, оповестиха от държавната пресслужба.

Двамата са разискали ситуацията в Сирия, обстановката с мигрантите, както и сигурността на външните граници на Европейски Съюз в подтекста на заложените приоритети от актуалното Хърватското председателство на Съвета на Европейски Съюз. Борисов е подчертал, че дипломацията и мирът би трябвало да останат водещи при решаването на проблемите в района.

 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР