Премиерът Бойко Борисов разговаря със сръбския си колега Ана Бърнабич

...
Премиерът Бойко Борисов разговаря със сръбския си колега Ана Бърнабич
Коментари Харесай

Борисов към сръбския премиер: Нищо не съм рекъл

Премиерът Бойко Борисов беседва със сръбския си сътрудник Ана Бърнабич в границите на работната вечеря в Сараево на страните от Процеса за съдействие в Югоизточна Европа. Там бе сложена тематиката за появилото се дипломатическо напрежение сред София и Белград, заяви БНР.

``
реклама

" Толкова ви обичам толкоз са ми другари, по какъв начин може да ме разбере по метод, по който… Викаме си посланици, правиме си… а нищо не съм рекъл ", сподели Борисов прочувствено на сръбския си сътрудник Ана Бърнабич след вечеря в известния ски-курорт Яхорина.

До напрежението се стигна, откакто в събота сутринта външния министър Ивица Дачич насочи заканителни думи по адрес на България и премиера Бойко Борисов за признаването на Косово. В неделя българският министър-председател съобщи, че няма да влиза в острия звук на Дачич. Сръбският президент Александър Вучич пък направи омиротворително изявление, като уточни, че става дума за " преходно недоразумение ".Сръбският дипломат в България Владимир Чургус бе привикан в българското външно министерство поради острия звук на Дачич. Чургус бе предизвестен, че държанието на сръбския външен министър са неприемливи.

Повод за острите думи на Дачич беше изявление на Борисов, че новият представител на Евросъюза по външна политика испанеца Жозеп Борел няма да пази националната политика на Испания за Косово, а европейската. Испания не признава Косово, а думите на премиера в Познан предизвикаха Дачич да каже по сръбска телевизия по адрес на Борисов " да не дава ум ". На срещата в Познан участва и Ана Бърнабич.

" Ти беше там.. И се прибирам и той споделил – няма да даваш ум на външния министър…. Аз съм най-добронамереният човек за него ", сподели във вторник българският министър председател на Бърнабич.

Борисов изясни, че не е имал в никакъв случай неприятни планове към Сърбия, нито пък е търсил интервенция във вътрешни работи.

От диалога сред Борисов и Бърнабич излиза наяве, че той не се е срещал със сръбския външен министър Ивица Дачич, който също беше в Сараево за среща на първите дипломати на страните от района.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР