Премиерът Бойко Борисов проведе телефонен разговор с генералния секретар на

...
Премиерът Бойко Борисов проведе телефонен разговор с генералния секретар на
Коментари Харесай

Борисов се отчете пред НАТО военен бюджет от 3,1% от БВП

Премиерът Бойко Борисов организира телефонен диалог с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

„ Високо правя оценка ролята на Алианса за отбрана на сигурността, свободата и демократичните ни полезности. За нас - националната сигурност и защита на България са обезпечени единствено в границите на груповата защита на НАТО “, посочи министър председателят Борисов пред Столтенберг. Двамата разговаряха в навечерието на Срещата на върха сред държавните и държавни ръководители на страните членки от НАТО, която ще се организира на 3 и 4 декември в Лондон.

Борисов уточни, че отчитайки днешните опасности и провокации пред интернационалната среда за сигурност, страната ни преглежда единството на Европа и Северна Америка като по-важно от всеки път. „ За България трансатлантическата връзка е в основата на нашата групова защита “, подчертава Бойко Борисов. Той даде висока оценка на тематиките, които ще бъдат във фокуса на Срещата на върха на НАТО в Лондон, касаещи всички основни детайли от архитектурата на сигурността в Евроатлантическия район.

„ Вярвам, че решенията на висшия конгрес ще доведат до по-нататъшно подсилване както на опциите за въздържане и защита, по този начин и на трансатлантическата връзка сред Европа и Северна Америка “, съобщи министър председателят Борисов пред генералния секретар на НАТО.

В хода на диалога си със Столтенберг Борисов означи, че от началото на 2018 година България сполучливо ползва националния План за повишаване на отбранителните разноски до 2024 година „ С предплатеното заплащане на 8 броя самолети F-16V Block 70 тази цел към този момент е реализирана и в края на актуалната 2019-а година разноските се чака да доближат 3,1% от Брутният вътрешен продукт “, очерта министър председателят Борисов и уточни пред Столтенберг, че задачите на страната ни са фокусирани в три съществени области - повишение на разноските за защита, рационализация и превъоръжаване, и превъзмогване на недостига на персонален състав във Въоръжените сили. По целите се работи интензивно и в идващите години ще продължи реализацията на основните планове по модернизацията (придобиването на нови бойни самолети, кораби и бойни машини).

„ България ще продължи да оказва поддръжка на напъните на Алианса към реализиране на международен мир и сигурност. Разглеждаме присъединяване си в задачи и интервенции на НАТО като главен приоритет и имаме намерение да запазим уговорката и приноса си към тях “, сподели още Борисов в телефонния си диалог със Столтенберг. Премиерът особено обърна внимание върху ролята на взаимните военни учения, които способстват за подобряването на оперативната съгласуемост на българските въоръжени сили с тази на други страни членки на НАТО.

Борисов и Столтенберг разискаха още укрепването на съдействието сред НАТО и Европейски Съюз, защото точно Алиансът е фундаментът на груповата защита в Европа. „ Само дружно, обединени в НАТО, можем да се оправим с провокациите и заканите пред сигурността на нашите общества “, посочи министър председателят Борисов.

Премиерът и генералният секретар на Алианса бяха безапелационни, че дружно би трябвало да пазиме нашите споделени полезности и правила – независимост, човешки права, народна власт, господство на закона, което ни прави мощни и способни.

Столтенберг бе на посещаване у нас единствено преди няколко месеца - напролет т.г. по покана на премиера Борисов, която бе отправена към генералния секретар на НАТО по време на Общото заседание на Организация на обединените нации в Ню Йорк през 2018-а на приема на американския президент Доналд Тръмп.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР