Премиерът Бойко Борисов проведе среща с президента на Молдова Игор

...
Премиерът Бойко Борисов проведе среща с президента на Молдова Игор
Коментари Харесай

Борисов кани молдовския бизнес у нас

Премиерът Бойко Борисов организира среща с президента на Молдова Игор Додон в Азербайджан. Двамата разговаряха в границите на Седмия световен бакински конгрес.

„ Нашите стопански връзки с Молдова демонстрират позитивна наклонност. И в този смисъл, в действителност има добър капацитет за по-нататъшно развиване на икономическите връзки. Това са заслугите на бизнесмените, компаниите, както и на министерствата на стопанската система на двете страни “, уточни министър председателят Бойко Борисов. Той акцентира, че асортиментът от артикули, изнасяни на българския пазар е доста разнороден и прикани молдовските бизнесмени да бъдат още по-активни. „ Нашият пазар може да одобри даже по-широк набор от артикули, изключително в хранително-вкусовата индустрия “, сподели още министър председателят Борисов.

По време на срещата министър-председателят Бойко Борисов и президентът на Молдова Игор Додон разискаха и опцията взаимни предприятия в Молдова да спомогнат за по-ниска себестойност и по-ниски транспортни разноски за реализация на продукцията. „ Нужно е прагматично отношение на всякакво равнище у нас към тази страна, която се трансформира пред очите ни “, уточни още българският министър председател.

Борисов и Додон подчертаха и значимостта на съдействието сред България и Молдова в областта на туризма. Забележителен е молдовският туристически интерес към България. През 2015 година той повишен с към 29,3% по отношение на 2014 година През 2016 година нарастването е с нови 10%, по отношение на 2015 година През 2017 година нараства с още 16,8% и доближава 209 000 туристи. Днес Република Молдова заема 10-11 място по брой задгранични туристи, посетили България.

Българският министър председател съобщи, че българската диаспора в Молдова, която е втората по-големина след тази в Украйна, е мост в връзките сред двете страни. „ Това в допълнение отваря опциите за двустранни контакти и съдействие сред страните ни “, уточни още министър-председателят Бойко Борисов.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР