Премиерът Бойко Борисов проведе среща с Негово Светейшество българския патриарх

...
Премиерът Бойко Борисов проведе среща с Негово Светейшество българския патриарх
Коментари Харесай

Борисов към патриарха и мюфтията: Успокойте хората, че няма сделка!

Премиерът Бойко Борисов организира среща с Негово Светейшество българския патриарх Неофит и основния мюфтия на мюсюлманите в България доктор Мустафа Хаджи.

„ Благодаря ви, че сте тук. Както постоянно, имали сме една цел - българските жители да бъдат спокойни, всеки да си изповядва вярата “, с тези думи се обърна министър председателят Борисов към патриарха и основния мюфтия.

Борисов акцентира, че на извършени срещи и със Светия Синод, и с патриарха, и с владиците, и с мюфтийството доста ясно е декларирано каква е задачата на измененията в Закона за вероизповеданията. „ За българските вероизповедания, за вероизповеданията на България, българската страна да си заплаща, да не заплащат други страни. Това не е и засегнатост към другите страни “, уточни министър председателят Борисов. Той конкретизира, че по този метод няма да може непознати разследващи централи да работят по разединението на нашия народ.

„ Така че задачата е била да сложим всичко на чисто и оттук нататък страната да си заплаща за съответните вероизповедания. Вие – спазвайки закона, надлежно да си водите своята отчетност. Това е задачата на закона плюс всички останали неща, за които идвахме и на среща в Светия Синод, говорихме, тъй че ви апелирам да успокоите хората и вие, че думата договорка в тази ситуация няма нищо общо “, безапелационен беше министър председателят.

По време на диалога си с патриарха и основния мюфтия министър-председателят подчертава още един път, че задачата на закона е - единна страна сигурно на религиозната общественост, почитание, приемливост. „ Много пъти сме го правили - владиката от едната страна, ходжата от другата. Всеки да прочете това, което мисли и надлежно дружно да работят за единството на страната “, сподели още министър председателят Борисов.

„ Затова на днешния свят ден ви поканих. Патриархът с мюфтията, до момента в който седят дружно и могат да си приказват, можем да сме спокойни за етническия мир и приемливост. Това ми е значимо, всичко останало ще го наредим “, акцентира министър-председателят пред духовните водачи.

„ Благодарим, че постоянно откликвате на нашите потребности и се стараем да бъдем толерантни “, съобщи българският патриарх Неофит по време на срещата в Министерския съвет. Той изрази вяра, че вниманието, което се отделя от държавното управление по тематиката, ще бъде потребно за всички вероизповедания и отсега нататък.

В диалога основният мюфтия на мюсюлманите в България доктор Мустафа Хаджи разяснява, че измененията в Закона за вероизповеданията са закъснели. „ Затова благодаря на българското държавно управление, във Ваше лице, че вие намерихте мощ и воля да извършите това нещо. Необходимо е всички тези въпроси да бъдат решени отрано и в случай че бяха решени отрано, нямаше да се стигне до такива проблеми, “ съобщи още доктор Хаджи. Той изрази вяра, че оттук насетне измененията ще дадат позитивен резултат. „ За да може всички хора в България да бъдат равноправни, с цел да може всички хора в България да изповядват свободно своята вяра, без значение каква е тя, ние в последна сметка всички сме български жители и поставяме старания за опазване на мира в нашето родно място - би трябвало да бъде ангажимент на всеки един от нас “, акцентира още по време на срещата основният мюфтия на мюсюлманите в България.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР