Премиерът Бойко Борисов призова министрите от третия си кабинет да

...
Премиерът Бойко Борисов призова министрите от третия си кабинет да
Коментари Харесай

Борисов натърти на министрите за е-управлението

Премиерът Бойко Борисов прикани министрите от третия си кабинет да заложат в своите календари всекидневен надзор до къде е стигнала работата за електронно държавно управление. Това стана ясно от стенограмата на днешното съвещание на Министерския съвет.

" Всеки да го постави в календара си и ден по ден да следи до каква степен е придвижено. Имайте поради, че това ще ви е оценката . И не си мислете, че като пристигна септември, някой ще ни е не запомнил. Това е нещо доста значимо и в случай че има някой срещу, да каже: " Против съм, смятам, че това е харчене на запас, време и т. н. ". Щом сме го приели, би трябвало да го докараме до край ", безапелационен беше Борисов.

Припомняме, преди седмица министър председателят напомни, че електронното ръководство е най-практическата мярка в битката с корупцията , с това, което мъчи хората. И не си мислете, че на някой ще се размине . Много ясно сме се разбрали! Така че, не пилейте времето ", декларира Борисов, обръщайки се към министрите на 7 февруари т.г.

По време на разискване на тази точка вицепремиерът Томислав Дончев изиска от сътрудниците си да има лична отговорност - или самият министър, или админ на висока позиция от съответното ведомство да следи за осъществяване на тактиката за електронно ръководство. " Практиката демонстрира, че в всеобщия случай за виновни лица за метаморфоза на процесите или на електронизация на услугите са посочени нископоставени чиновници от общата администрация, които нямат безусловно никакъв резултат ", призна Дончев.

Премиерът незабавно го прекъсна и съобщи, че персонално министрите дават отговор . " Никакви заместници, никакви други хора. Ако нещо хубаво създадем в този мандат да остане, това е електронното ръководство . Всички партии от обединението го имат в стратегиите си ", сподели Борисов.

 Дончев върви мъчно към електронно ръководство с аналогови политици
Дончев върви мъчно към електронно ръководство с аналогови политици

Българска социалистическа партия: Електронно ръководство за ГЕРБ е СМС към премиера, а той към администрация

" Нито един развой не може да бъде доведен до дъно без политически напън, в най-хубавия смисъл на думата. Няма алтернатива административната промяна да се движи от самите администрации, те просто нямат интерес в тази посока ", отговори Дончев.

Само за стеснен кръг ведомства може да се каже, че са основали нужната организация за въвеждане на електронно ръководство , сподели Дончев и изреди - Министерството на финансите, Национална агенция за приходите, Национален осигурителен институт и Агенцията по вписванията.

Останалите ведомства не дават отговор на нужните условия , тук-там няма титуляри на ІТ отделите - Министерството на здравеопазването, Министерството на труда и обществената политика, Министерство на образованието и науката. " И то от половин година нямате титуляр ", съобщи вицепремиерът.

 Атанас Темелков поема организация
Атанас Темелков поема организация " Електронно ръководство "

Досегашният началник Росен Желязков поема КРС

В отговор министър председателят предложи на здравния министър да вземе ограничения.

Финансовият министър Владислав Горанов предложи да бъде основано във компанията " Информационно обслужване " едно звено за споделени услуги по повод най-малко на централната администрация на изпълнителната власт .

Това мобилно звено в " Информационно обслужване " ще получава финансиране. То ще прави одити на съответните ведомствени системи, и ще им обезпечава обслужване , сподели Горанов.

" Да върви да побутне сървъра, както се споделя, да върви да конфигурира нещо, да направи нещо, да постави системи и всичко . В смисъл, в случай че се прави на парче в 120 администрации, които имаме, мъчно се реализира да се откри личен състав тъкмо за това нещо.
На равнище администрации би трябвало да имаме едни експерти, които да могат да поддържат техниката . Оттам нататък другите експерти са скъпи и няма потребност да ги поддържаме толкоз доста на толкоз доста места, а то ги и няма. Бихме могли да мислим за едно такова звено за споделени услуги в " Информационно обслужване ", което по поръчка да обикаля администрациите и да работи ", изясни Горанов.

 Битка с „ административната джунгла” стартира организация „ Електронно ръководство “
Битка с „ административната джунгла ” стартира организация „ Електронно ръководство “

357 закона, 476 правилника и над 2000 наредби пречат

Томислав Дончев даде образец, че са търсили доброволци за включване в пилотната фаза на плана за споделени услуги. Целта на този план е централизиране от счетоводно обслужване през ТРЗ услуги, през юридическа помощ до ІТ обслужване . " Единствената промяна, която би трябвало да направя е, че сходен метод въобще не би трябвало да се базира на доброволното предпочитание на една или на друга институция ", добави Дончев.

Външният министър и вицепремиер по правосъдната промяна Екатерина Захариева поддържа концепцията на Горанов. " Няма експерти, които да дойдат за тези пари да работят. И да дойдат или са незадоволително квалифицирани, или са с друга цел там, най-малко при мен . Всъщност, направихме си поръчка, плащаме си за осведомителни услуги, нещата започнаха да се раздвижват и то осезаемо ", сподели Захариева.

Премиерът Борисов посочи изгодите от въвеждане на детайл от електронното ръководство. " Ето тези гривни - какъв брой време не можем да въведем тези гривни за домашни арести? Държим полицейски коли пред къщите им и си ги охраняваме ! Две години не може да мине публичната поръчка, Валери, две години! Сега е подписан договорът и имат шест месеца да ги вършат, говорете с тях ", сподели Борисов.

По време на съвещанието бе разисквана и ТОЛ системата . Премиерът даде образец, че е дал на финансовия министър да следи непрестанно АПИ и министерството на районното развиване, с цел да може ТОЛ системата и с ден по-рано да стане. " Ден по-рано е милион и половина събрани доходи ! Както се споделя, и една събота и неделя не би трябвало, Нанков, да се губи. Защото, ето до преди една-две години, ми викаха: " Не се яде асфалт ", а в този момент Видин желае автомагистрала, и с право желаят хората, и ние ще им създадем, само че би трябвало да приключим " Хемус ", да дозавършим " Струма ", редом с пътя Ботевград - Мездра ще я създадем. Тръгнат ли тези главните... ", не довърши речта си министър председателят Борисов.

Той загатна и рисунката, която даде на холандкия си сътрудник Марк Рюте с нарисуваните от него трансевропейски коридори. Подобна рисунка дал и на немския канцлер Ангелав Меркел. " И която желаеха от Европейския съвет, персонално Туск, с цел да си я запишат и те в програмата. Единият от тези коридори излиза на Видин, нали по този начин? Там са Солун - Видин, Солун - Белград, София - Белград, София - Истанбул ", сподели Борисов.

По думите на Борисов трите най-големи банки в света - Световна банка, Европейска капиталова банка и Европейска банка за възобновяване и развиване желаят да вложат пари в три коридора. Те са до Истанбул, до Солун и Белград-София.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР