Премиерът Бойко Борисов призова Европа да спре с нападките към

...
Премиерът Бойко Борисов призова Европа да спре с нападките към
Коментари Харесай

Премиерът Борисов призова Европа да спре с нападките към Турция

Премиерът Бойко Борисов прикани Европа да спре с нападките към Турция и да заложи на положителния звук и дипломацията при решаването на проблемите в Сирия и Близкия Изток. По думите му никакви огради не могат да спрат възможна вълна от стотици хиляди мигранти. Към момента миграционният напън по границата ни с Турция е най-малък, а Анкара съблюдава съглашението с България. Под 500 са незаконните мигранти, които сега са настанени в центровете за бежанци у нас.

Острата интернационална реакция против военната интервенция на Турция в Сирия, предизвика опасността на Анкара да пусне нова мигрантска вълна към Европа. Според премиера Бойко Борисов мигрантите не може да бъдат залог в напрежението на връзките сред Анкара и Брюксел.
Бойко Борисов, министър-председател: Няколко неща има, които наложително би трябвало да се създадат. И ние сме ги създали, може би сме единствените в Европа. Споразумението с Турция би трябвало да работи. И това ще ни е позицията и ще упорствам сътрудниците в Брюксел да спрат с тези нападки непрестанно. Защото Брюксел е надалеч, турската граница е тука. И там стоят близо 4 милиона бежанци.
Борисов е безапелационен, че решението би трябвало да се търси посредством решаването на проблемите в Сирия и Близкия Изток.
Бойко Борисов, министър-председател: Дипломацията, натискът, прекъсването на военните дейности, регулирането на събитията в Сирия - това е решението. Нито огради, нито войска, нищо не може да ни избави. Защото в случай че са дами и деца, хайде в случай че са мъже - иди - дойди, само че в случай че са дами и деца и ги нахвърлят ей по този начин по оградата, какво ще вършим?Нито лагери, нито ограда, нито каквито е да е ограничения могат да ги спрат, в случай че стартират да идват със стотици хиляди. Това го изживя цяла Европа.
Според Бойко Борисов сега не се постанова у нас да се построяват нови лагери за настаняване на мигранти.
Центровете за мигранти на Държавната организация за бежанците са в София, Баня, Харманли и Пъстрогор. В момента в тях са настанени към 450 души, които са декларирали предпочитание да получат интернационална протекция.
В центровете на Държавната организация за бежанците могат да бъдат настанени общо 5160 мигранти, а при рискова обстановка да 6000. В момента над 90 % от потенциала е свободен. 50 мигранти, които чакат да получат статут са на външни адреси. За първите осем месеца на годината, у нас, през границите ни с Турция и Гърция са влезнали малко под 1500 мигранти, като най-вече са от Афганистан, Сирия е на второ място, а Ирак на трето. Над 1/3 от мигрантите пристигнали у нас са малолетни. През есента на 2013-та и пролетта на 2014-та идващите и търсещи протекция са били сред 250 и 400 всеки ден.
Бойко Борисов, министър-председател: Към днешна дата мога да потвърдя, че с президента Ердоган имаме ясна сделка въз основата на съглашението, въз основата на добросъседството и турските управляващи безусловно прецизно, правилно съблюдават съглашението към България. Имаме нула миграционен напън.
През последната седмица на границата ни с Турция са арестувани 5-има незаконни имигранти, а на тази с Гърция - 24-ма.

През последните месеци на седмица приблизително сред 5 и 10 мигранти се одобряват в центровете и желаят да получат статут. Било то бежански или филантропичен.

За първите осем месеца на годината от над 1500 претенции за статут, страната ни е одобрила малко над 330.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР