Премиерът Бойко Борисов привика на среща собствениците на водещите футболни

...
Премиерът Бойко Борисов привика на среща собствениците на водещите футболни
Коментари Харесай

Какво се случи през седмицата

Премиерът Бойко Борисов привика на среща притежателите на водещите футболни клубове " Лудогорец ", " Левски " и ЦСКА-София Георги Домусчиев, Васил Божков и Гриша Ганчев. В наличието на основния прокурор Сотир Цацаров, заместника му Иван Гешев и вътрешния министър Младен Маринов била реализирана сделка да не се купуват мачове и съдии

7.3 хиляди нови работни места са открити вследствие на направени непознати вложения в България през 2018 година, излиза наяве от отчет на консултантската компания EY Парламентът преодоля ветото на президента Румен Радев върху измененията в Закона за устройството на черноморското крайбрежие и наново гласоподава текстовете, с които се основават ограничавания за диво къмпингуване с високи санкции при нарушаване. Ветото поддържаха единствено депутатите от Българска социалистическа партия.
Местните избори ще се състоят на 27 октомври 2019 г , а балотажът, там където го има, ще е на 3 ноември. Това значи, че предизборната акция ще стартира на 26 септември. Президентът Румен Радев подписа в сряда указа за насрочване на изборите за общински съветници и кметове, който се организира на четири години. Последните локални избори бяха на 25 октомври 2015 година

Лидерът на " Атака " Волен Сидеров бе отхвърлен от поста ръководител на парламентарната група на " Обединени патриоти ". Решението е взето на съвещание във вторник, на което обичайно не са участвали нито Сидеров, нито депутатите от партията му. Занапред групата на патриотите ще се ръководи от двама съпредседатели от двете други партии в обединението - Валентин Касабов (НФСБ) и Искрен Веселинов (ВМРО).

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък Софийският градски съд постанови привременни ограничения по делото за мръсния въздух в столицата , като задължи Столичната община да мие главните улици в града два пъти месечно от май до септември, а през останалото време – един път месечно, да показа проект за създаване на велоалеи, както и да поддържа табла с информация за равнищата на фините прахови частици и замърсяването.

Свят

Урсула фон дер Лайен изложи визията си за ръководството на Европейска комисия пред евродепутатите. Европейският парламент би трябвало да гласоподава номинацията й идната седмица

Фотограф: Reuters Африканските водачи основаха зона за свободна търговия , която, в случай че бъде сполучлива, ще сплоти 1.3 милиарда души, ще сътвори стопански блок за 3.4 трлн. $ и ще докара до нова епоха на развиване. След четири години на договаряния съглашението за съставяне на зоната от 55 страни бе реализирано през март, а тази седмица в Нигер бяха извършени полемики по какъв начин тъкмо ще действа блокът. Според икономистите обаче пред проекта има основни спънки, като да вземем за пример неприятни пътища, корупция и размирни области.

Хърватия подаде публична поръчка за присъединение към Европейския валутен механизъм , така наречен чакалня на еврозоната, заяви ръководителят на еврогрупата, португалският министър на финансите Марио Сентено. Така страната поема по пътя към еврото, който България начерта със поръчката си за присъединение във валутния механизъм ERM II редом с влизане в банковия съюз предишното лято.

Управителят на Хонконг Кари Лам разгласи, че законът за екстрадицията е мъртъв и че работата на държавното управление по него е била " безспорен неуспех ". Критиците обаче я упрекват, че не го е отдръпнала изцяло и че това е единствено опит да възвърне реда. Законопроектът, който би разрешил поданици на Хонконг да бъдат изпращани в Китай, с цел да бъдат съдени в съдилища, следени от комунистическата партия, провокира всеобщи митинги.

Наводнения след поройни дъждове в Северна Испания предизвикаха гибелта на един човек

Фотограф: Reuters

Икономика

Отсечката от " Струма " през Кресненското дефиле ще е подготвена след най-малко шест години. Финансирането на обекта се отсрочва за идващ програмен интервал, защото няма да е построен до края на 2023 година, каквато беше поръчката до момента. Според шефа на дирекция " Изпълнение на планове по оперативна стратегия " Транспорт и транспортна инфраструктура " Златка Петева лявото платно и обходът на Кресна ще са подготвени в края на 2025 година, а pexaбилитaциятa нa път I-1 (чacт oт дяcнoто плaтнo) щe бъдe изпълнeнa дo ĸpaя нa 2027 година

Икономическият напредък в България ще се забави през идващите месеци , излиза наяве от лятната прогноза на Европейска комисия, оповестена в сряда. След регистрираните 3.5% годишен растеж през първите месеци темпът ще се забави, като общото нарастване на Брутният вътрешен продукт за годината се чака да е с 3.3%. Едно от провокациите пред българската стопанска система е отслабващото търсене на локални артикули на огромни европейски пазари като Германия и Италия, излиза наяве от отчета.

Агенция " Пътна инфраструктура " (АПИ) пусна търгове за съвсем 460 млн. лева без Данък добавена стойност за огромна права от пътя Ботевград - Видин. Става въпрос за уголемение и модернизиране на шосето сред Видин и Ружинци. Крайният период за подаване на предложения е в разгара на отпускарския сезон - 12 август. Строителството се финансира със средства от държавния бюджет, като цената на контракта ще се разплати на изпълнителя след довеждане докрай на строителството.
Германската Deutsche Bank редуцира 18 хиляди чиновници в международен мащаб и свива капиталовия си бизнес. Съкращенията обгръщат екипите на банката в Европа, Съединени американски щати и Азия. Планът за преструктуриране ще коства 7.4 милиарда евро. Идеята на изпълнителния шеф на Detsche Bank Кристиян Севинг е да се концентрира върху по-стабилни действия като банкиране на дребно и ръководство на активи.

Бизнес

България е изгубила 8%, или 7.2 млн. евро, от европейските средства за риболовство поради едва асимилиране. Данни на земеделското министерство демонстрират, че са контрактувани 60% от парите за риболовство и аквакултури, само че разплащанията са едвам на 10% при начало на програмата още през 2014 година От ведомството дават обещание, че загубите ще са за сметка на парите за администрацията и схеми с по-слаб интерес. Отстранен е и ръководителят на програмата.
Комисия за защита на конкуренцията проверява " А1 България " поради спортни канали след сигнали за нелоялна конкуренция. Регулаторът смята, че е допустимо телекомът и снабдител на телевизия " А1 България " да е злоупотребила с позицията си на пазара и да е заблудила клиенти посредством пакетите си за спомагателни извънредни стратегии, по които се излъчват футболни шампионати. От " А1 България " разясниха пред " Капитал ", че към момента се срещат с откритото произвеждане. Сделки и планове

Здравното министерство разгласи търга за нова детска болница за 95.4 млн. лева Сумата включва планиране, строителство и авторски контрол. Крайният период за предложения е до 20 август, а изпълнителят би трябвало да бъде определен през есента. Самото създаване ще продължи към 3 години и половина. Идеята е новата болница да приюти в този момент съществуващите и разпръснати в други лечебни заведения детски клиники и отделения.

Заводът за осветителни тела на немската Osram Licht край Пловдив ще има нов притежател. Германската група одобри офертата за придобиване от финансов консорциум сред американските капиталови фондове Bain Capital и The Carlyle Group за придобиване на акциите на цена от 35 евро на брой. Акционерите на групата ще могат да продадат книжата си до началото на септември. Офертата на консорциума прави оценка Osram на 3.4 милиарда евро. Според формалното известие на Osram новите притежатели ще запазят стратегическите цели на групата.

Чешката Daramis стартира два жилищни плана в столичния квартал " Манастирски ливади ". Това ще бъде дебютът на компанията за вложения в недвижими парцели в България. Сградите Paramont и Divila са в сегмента на първокласното строителство и се чака да влязат в употреба най-късно през 2021 година Чешката компания си партнира с българската " Папая инвестмънтс България ".

Основният акционер в " Лидер 96 " купи най-големия цех за колела в Северна Европа. Това е финландският фонд KJK, а договорката е за придобиването на литовската фабрика Baltik Vairas и подвига индустриалния потенциал на KJK на 700 хиляди колелета годишно. Цената на договорката не се оповестява. Очаква се завършването й да завърши през третото тримесечие на тази година, само че зависи от регулаторни утвърждения.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР