Премиерът Бойко Борисов притеснен от инспекцията на строежа на новия

...
Премиерът Бойко Борисов притеснен от инспекцията на строежа на новия
Коментари Харесай

Борисов гледа бащински на спора между УНСС и МФ

Премиерът Бойко Борисов обезпокоен от инспекцията на градежа на новия корпус на УНСС , поради който управлението на ВУЗ-а предизвести, че образователното заведение е пред банкрут.

" Нали няма да падне нещо " , попита той, встъпвайки в границите на градежа.

След това министър-председателят се зае да успокои напрегнатите да го запишат публицисти. Защо сте толкоз нервни, бе, попита Борисов и ги увери, че " веднага ще организираме всичко ". Страх ме е да не се контузите, загрижи се той за журналистките.

Давайте, в този момент да чуем казуса, аз го знам, само че задачата е да го решаваме, подкани той управлението на УНСС да опише драмата с построяването на новия корпус на УНСС. Професор Стати Статев благодари на премиера, че е откликнал. Новият корпус може да поеме 2000 студенти. 4,5 милиона лв. е безплатна европейска помощ.

" Моля за помощта на цялата страна , защото това е народен обект ", съобщи обаче ректорът на УНСС.

Статев желае даже следващата година, за 100 празник на университета, Борисов да открие новия корпус към този момент приключен. Спортът е сред МФ и УНСС.

Спор обаче няма - бе безапелационната позиция на финансист номер едно Владислав Горанов. Още през 2016 е взето решение да се построи корпуса. Има ангажимент от ведомството да помогне със 7, 5 милиона лв., само че поради проблеми със градежа се е наложила 10% финансова промяна. Вече има финансова глоба от ръководещия орган поради метода на осъществяване на публичната поръчка, стана ясно от думите на Горанов.

Имало писмо, че УНСС ще си обезпечи парите. Преговорите са по какъв начин ще се покрие финансовата промяна и от къде ще се вземат нужните спомагателни средства. От тук нататък доста точно би трябвало да се ръководи този развой, безапелационен е Горанов. Той се заяде, че българските жители ще платят финансовата промяна. Министърът посочи и че 7,5 милиона лв. няма да са задоволителни.

Не може да се дават милиарди за обучение, уточни министър председателят, само че и добави, че не може да оставят този градеж да стои като " монумент на културата " . Ако ги оставил да спорят университет и институции, корпусът нямало да бъде приключен. Не един, не два, не двайсет обекта съм приключил, отсече Бойко Борисов и боясни, че този спор не у е прелестен.

Във вторник ще има съвещание на Министерски съвет и ще бъде взето решение за държавните средства за градежа. Не ми се желае да го оставим като монумент, акцентира Борисов. Все отново не трябвало да е предписание това, което през днешния ден се случвало, а точно страната да се намесва. Държавата си работи съвършено, счита обаче министър-председателят. Той цитира и първия си финансов министър Симеон Дянков. Трябва ли да се дрънкаме или джанкаме с университета, пита Бойко Борисов. Той се надява повече сходни случаи да няма. Иначе министър председателят не желае да дава констатации кой е отговорен за създалата се обстановка.

Сядайте, коригирайте грешките и давайте напред, заръча още министър-председателят. Не съм пристигнал тука да осъждам, пристигнал съм като български родител, показа той.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР