Премиерът Бойко Борисов присъства на символичната първа копка на сградата

...
Премиерът Бойко Борисов присъства на символичната първа копка на сградата
Коментари Харесай

Борисов на първата копка на българския суперкомпютър: Целият свят знае, че сме най-добрите

Премиерът Бойко Борисов участва на символичната първа копка на постройката на българския суперкомпютър в "София Тех Парк ". Суперкомпютърът ще бъде част от Европейската мрежа EuroHPC. Проектът за високопроизводителната машина се осъществя от консорциум "Петаскейл суперкомпютър – България ", с водещ сътрудник "София Тех Парк " АД.

Борисов бе посрещнат от експериздента Росен Плевнелиев. На церемонията участваха още министърът на финансите Владислав Горанов, министърът на стопанската система Емил Караниколов, еврокомисарят Мария Габриел, кметът на София Йорданка Фандъкова и представители на партньорските организации в консорциума "Петаскейл суперкомпютър – България ".

"От най-изостаналите към този момент сме водещи освен на Балканите, само че и в тази част на Европа, тъй като, както знаете, единствено пет такива суперкомпютъра има. Тук ще има офиси на Световната банка, на следващия ден откриваме немски цех в Пазарджик. В целия свят знаят какъв брой сме положителни и малко да се отпуши стопанската система, всички ще желаят да дойдат при нас'', акцентира министър председателят пред репортерите.

По думите му суперкомпютърът ще съставлява една добра опция за нововъведенията, автомобилните клъстери и науката.

"Преборихме се с конкуренцията освен на Балканите, само че и в целия Европейски съюз за този суперкомпютър. Колко труд ни е коствало, с цел да се случи... Но въпреки всичко да се знае, че с 16 милиона лв. и България е взела участие, тъй че сме си горди с това, което се случва сега'', добави Борисов.

"Не стройте до 12-и, че до тогава е ретроградният Меркурий. Стройте след това'', предложи на служащите министър председателят.

"И с "Фолксваген " има морална победа. Обадиха се и споделиха, че очевидно нашата оферта е по-добра ", добави президентът Плевнелиев във връзка отхвърли на компанията да прави цех в Турция.

Министърът на стопанската система Емил Караниколов заяви, че на следващия ден в Пазарджик се открива нов цех, в Пловдив също ще има четири вложения, измежду които и дружество за софтуерен текстил. Това значи, че българската стопанска система работи и по време на рецесия, добави той.

"София Тех Парк " се развива извънредно добре през последните три години и в този момент се изпълва със наличие. Плевнелиев е бил на това място в казарма и в този момент се връща като татко на този план. Това е перла в короната му. Тук в този момент е и Световната банка, което е извънреден имидж за България ", сподели още Караниколов.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР