Премиерът Бойко Борисов присъства на откриването на Международната каспийската изложба

...
Премиерът Бойко Борисов присъства на откриването на Международната каспийската изложба
Коментари Харесай

Борисов ще обсъди с руския премиер Медведев захранването на хъб Балкан

Премиерът Бойко Борисов участва на откриването на Международната каспийската галерия за новаторски технологии в Туркменистан. Сред главните тематики на диалозите на българският министър-председател е опцията за доставка на туркменистански природен газ за хъба „ Балкан “. Въпросът се чака да бъде разискван и на следващия ден на диалог сред Борисов и съветския му сътрудник Дмитрий Медведев.

Туркменистан е третата по величина на находища природен газ и петрол, само че екологичната оценка на Каспийско море не разрешава построяването на газопроводи. Затова ще се търсят покупко-продажби с трети страни за доставката до българския хъб, съобщи Борисов. Това може да стане единствено взаимно с съветската страна, посочи той.

Инвестиционният интерес към България е засилен, сподели министър председателят и акцентира, че страната ни се бори за огромни вложители.

"Това, което чакаме и с Корея, и с Германия, тъй като виждате, че продължаваме и за "Фолксваген " и за "Хюндай ". Сега мисля, че септември месец, в случай че успеем с Южна Корея да подпишем контракт, най-малко се готви, той също ще е за милиард и половина $. "

Министърът на стопанската система Емил Караниколов изясни, че продължаваме да се борим за немската инвестиция в автомобилостроенето. Той изясни, че се е появил и втори южнокорейски вложител, който оглежда терени в България:

"На доста начален стадий е. Инвестицията е такава, каквато е на Фолксваген, дори малко по огромна, само че не е за коли. Нека да изчакаме. В момента още веднъж сме в съревнование с няколко страни. Знаем, че има интерес. Правим всичко допустимо. Екипите работят ".

Междуправителствената Българо-туркменска комисия за икономическо съдействие ще заседава за четвърти път през днешния ден в националния курорт на Туркменистан на брега на Каспийско море. Съпредседател от българска страна е министърът на районното развиване Петя Аврамова. Очаква се в елементи да се обсъдят благоприятни условия за активизиране на съдействието. След това в необятен формат ще беседват двете държавни делегации. Ще бъдат подписани и двустранни документи. Един от тях е в областта на транспортното съдействие. В българската делегация са включени още министрите на енергетиката, на превоза и на икономиката
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР