Премиерът Бойко Борисов, придружаван от министрите на регионалното развитие и

...
Премиерът Бойко Борисов, придружаван от министрите на регионалното развитие и
Коментари Харесай

Борисов в Искърското дефиле: Нощно време не им давам да работят

Премиерът Бойко Борисов, придружаван от министрите на районното развиване и на екологията, инспектира работата по срутището в Искърското дефиле. Продължава разчистването на срутилата се земна маса в Искърското дефиле. Над 4 хиляди тона затрупаха пътя в четвъртък през нощта. Участъкът остава затворен и в двете направления.

Рано сутринта разчистването на сметището продължи още веднъж. То се прави главно по два метода - алпинисти обрушват ската от камъни, които са във височина, с тежки машини пък се разчиства скалната маса, която се е струпала върху пътното платно. Прави се инспекция и на цялото трасе от към километър и половина, защото всички скатове, които минават около пътя в този сектор, са такива.

Премиерът сподели, че има опасности и част от тези скатове да се срутят върху пътя, поради което няма да се бърза, ще се работи постепенно, с цел да е несъмнено и най-много безвредно.

"Единственият късмет да се предотврати сходно нещо, е да отрежем с 45 градуса надолнище. Това са милиарди и още по-лошото е, че по-късно ще тръгнат свлачищата, тъй като виждате какъв брой е високо и къде е. Затова мрежи, мрежи, вместо два пъти три пъти да минават по трасето да чистят камъните, тъй като там където няма мрежи, има камъчета. Вижте къде и в какви условия работят хората, и в случай че им дадем повече напън и стане някой трагичен случай, дали ще е по-добро. Нощно време не им давам да работят, тъй като те също са деца и съпрузи на някого ", съобщи министър председателят Борисов.

Освен в региона на това, което сега виждате, ще създадем обрушване и на скатовете, които са в 200-метровата зона до актуалното срутище. В понеделник ще има среща в Агенция "Пътна инфраструктура " на геолози, проектанти. Вторият стадий на укрепването ще включва надълбоко анкериране и високоякостни мрежи ", сподели министърът на районното развиване и благоустройството Петя Аврамова.

В понеделник вътрешният министър Христо Терзийски ще събере междуведомствената комисия за подкрепяне, с цел да се реши какви средства са нужни за възобновяване на това срутище. Министър-председателят заяви още, че сходно огромно срутище има и в Благоевград, по укрепването на което също следва да стартира да се работи. Готов е и планът за пътя към Рилския манастир - там ще бъде изработен полутунел, тъй че да няма заплаха камъните да прекъсват пътната връзка.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР