Премиерът Бойко Борисов предупреди, че след 10-15 г. въглищата ще

...
Премиерът Бойко Борисов предупреди, че след 10-15 г. въглищата ще
Коментари Харесай

Борисов предупреди, че след 10 г. въглищата ще са лукс, а здравето е най-важно

Премиерът Бойко Борисов предизвести, че след 10-15 година въглищата ще станат " доста безценен разкош ", а опазването на човешкото здраве е по-важно.

Той приказва пред публицисти в Стара Загора, където е на посещаване.

" Заставаме зад миньорите и енергетиците от мини " Марица - изток ", само че нездравословните излъчвания и цените им към този момент стават такива, че след 10-15 години ще е доста безценен разкош това гориво ", разяснява Борисов, представен от " Фокус ".

Премиерът добави, че в случай че се стигне до сериозен миг, ще се реализира връзка със чиновниците на мини " Марица-изток ".

" Виждате какво се случва с екологията по света. Огромният напън и против нездравословните излъчвания. Ние сме в Европа. Човешкото здраве е преди всичко и като се споделя: " одобряваме, че има нездравословни излъчвания ". Да, де, само че одобряваме, че и болесттите са доста. Кое е по-важното? ", попита риторично министър-председателят.

Европейския съюз страните членки да реализират нулеви въглеродни излъчвания до 2050 година

Българската страна възнамерява да резервира мощностите в комплекса " Марица изток " най-малко до 2030 година Наскоро Борисов разяснява, че втора атомна централа би трябвало да се построи в интервал от 10 година, " с цел да не увиснем единствено на кюмюра ". Междувременно Българският енергиен холдинг подписа контракт с интернационална консултантска компания, която би трябвало да изготви оценка на адекватността на електроенергийната система и да създаде механизъм за разпределение на потенциали за въглищните централи, които да им обезпечат финансиране и продължение на съществуването.

Повече от 10 хиляди поданици на Стара Загора и близките общини са директно заети в " Мини Марица-изток " и въглищните тецове, а няколко пъти повече са тези, чиято работа е индиректно обвързвана с енергийния комплекс, където се създава към 40% от електрическата енергия.

Доклад на " Грийнпийс ", оповестен неотдавна, сложи България на 19-то място измежду 20-те най-големи замърсители на планетата посредством създавани от индивида излъчвания на серен диоксид (SO2). С 350 хиляди тона, изхвърлени в атмосферата тя е и единственият член на Европейския съюз в този непрестижен лист. Всичките излъчвания идват от въглищни електроцентрали.

Експерти от дълго време предизвестяват, че като не се приготвя за поетапно затваряне на въглищни централи, а го отсрочва, държавното управление залага обществено напрежение, увеличени разноски вбъдеще и финансови опасности за държавната енергетика, предизвести Центърът за проучване на демокрацията в просторен отчет през април.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР