Премиерът Бойко Борисов представи днес пред Европейския парламент в Страсбург

...
Премиерът Бойко Борисов представи днес пред Европейския парламент в Страсбург
Коментари Харесай

Борисов пред ЕП: Наши приоритети са сигурна и стабилна Европа, дигитализацията и Западните Балкани

Премиерът Бойко Борисов показа през днешния ден пред Европейския парламент в Страсбург целите на българското председателство на Съвета на Европейски Съюз.
Той уточни, че това са Западните Балкани, сигурна и постоянна Европа, цифровите умения. България съумя в границите на година да направи по този начин, че миграционният напън да е нула. На българо-турската граница показахме по какъв начин с европейската взаимност и помощ, с напъните на страната и със съглашението с Турция ограничаваме до най-малко миграционния поток. Имаме голяма морска граница с Турция и огромна сухопътна граница, означи министър председателят, представен от Българска телеграфна агенция.

"Споразумението с Турция би трябвало да продължи да работи и макар категоричността, която би трябвало да отстояваме за господство на закона и свободата на медиите, съглашението да продължи да се ползва, турската страна се грижи за милиони мигранти ", добави Борисов.

Той добави, че председателството ще се опита с доста такт и дипломатичност да реши въпроса за бъдещото систематизиране на мигрантите.

В някои страни има голямо скупчване на мигранти, харчат се огромни ресурси; други не желаят да одобряват мигранти; трети, като България, са на входа на потока и би трябвало да намерим решение за подкрепяне опазването на общата граница. Трябва по този начин да си охраняваме границите, че влизането да бъде единствено през Граничен контролно-пропусквателен пункт и тези, които бягат от войни, да се погрижим за тях, само че да се знае, че това ще бъде до края на военните спорове. Или да се създадат обезпечавани от нас центрове покрай споровете, с цел да се върнат хората и да вземат участие във възобновяване на страните си. Икономическите мигранти да бъдат допускани там, където има потребност от тях, предложи министър председателят.

По въпроса за Западните Балкани той уточни няколко разновидността. Предложихме един, който не носи опасности за Европейски Съюз. Знаем, че в мандата на тази Европейска комисия няма да има нови страни от Балканите, признати в Европейски Съюз. Но в същото време доста ясно и почтено би трябвало да им кажем какви очаквания могат да хранят за консолидираното им в Европа. Това е точният миг, в който да го създадем. Вчера един изстрел в Косово взривява Балканите, преговорния развой и незабавно настроенията стават други. Народите от Балканите чакат, бидейки географски и исторически в Европа, най-после да имат проект за присъединение, разясни министър-председателят.

Мисля, че България и Македония дадоха извънреден образец, че с такт и доброжелателност страните от Балканите могат да вземат решение проблеми и да не идват при вас с проблемите. Договорът за добросъседство към този момент е подписан. Истински се надяваме в този момент сред Скопие и Атина да приключи процесът за името, това дава вероятност за НАТО и Европейски Съюз. Какво би станало, в случай че не вземем това решение - имаме редкия късмет, без никакъв риск, да подготвим Западните Балкани - за туризъм и вложения, да не позволим да се обезлюдят. Ако не го създадем, ползата на Русия, Турция, Китай и Саудитска Арабия към Балканите е огромен, някой различен ще го направи. Сега е моментът да им дадем вероятност. Стабилността на Балканите директно дава отговор за стабилността на Европа. След това ще се чудим от кое място са пристигнали ислямски бойци или коренен ислям - там има плодородна почва поради огромния % мюсюлмани, които живеят на Балканите.

За Русия - с всички забележки, които имаме, едни желаят отпадане на глобите, други желаят да се задълбочат. Ще търсим нормализиране на връзките, само че това надалеч надскача нашия предел на благоприятни условия, това ще бъде общоевропейско решение.
За бюджета на Европейски Съюз - имам вяра и разгадавам на Екологичен потенциал, тъй като бюджетът на една страна или на Европа прави политиката. Важна е общата селскостопанска политика, кохезионната политика. България има четири % растеж на стопанската система, шест % безработица, голям фискален запас, нула инфлация. Мисля, че сме подготвени за чакалнята на еврозоната. Благодаря на всички страни донори, които помогнаха за България и целия район.

Трябва да намерим салдото на взаимното почитание - страните донори, които дадоха милиарди и това, което ние като пазар, просвета, геостратегическо разположение, имаме, продължи Борисов.

Той настоя кохезионната политика да бъде непокътната в идващия дълголетен бюджет на Европейски Съюз. По въпроса за общата защита министър председателят разяснява, че при актуалните геополитически провокации Европейски Съюз малко се вглежда в заканите и нормално реагира след събитията. Оставяме да бъдем фенове и огромните страни да взимат решения по тематики, които по-късно се сблъскваме в Европа със страшна мощ да решаваме. От тези войни идват миграционните потоци, добави Борисов. Ще бъде наслада за нас, в случай че можем да се доближим до положителното показване на Естония, уточни в словото си българският министър-председател.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР