Премиерът Бойко Борисов предлага да се обсъди идеята ВиК дружествата

...
Премиерът Бойко Борисов предлага да се обсъди идеята ВиК дружествата
Коментари Харесай

Борисов с идея да одържави и да слее в едно всички ВиК дружества

Премиерът Бойко Борисов предлага да се разиска концепцията ВиК сдруженията да се обединят в едно държавно сдружение, с цел да може по-добре да се управлява инфраструктурата и да се вършат поправки и рехабилитация на водопроводната мрежа, заяви Българска телеграфна агенция.

Това става на фона оповестен тези дни отчет на Комисията за енергийно и водно контролиране съгласно който през 2018 година общите загуби на вода във ВиК бранша на страната възлизат на 60.87%. загубите на огромните оператори са близо 57%, на междинните - 68%, на дребните - 58%.

Повод за концепцията на премиера е бедствено състояние в Перник поради безводието, режим на водата в Ловеч и същата заплаха и в други градове.

Вчера министър председателят подреди Министерство на вътрешните работи да извърши цялостни инспекции по какъв начин се е стигнало до водната рецесия, а пречиствателната станция на града да се построява като обект на националната сигурност.

" С един кран можеш да спираш водата на един цялостен град и това да докара до 150 повреди, с всички последици в случай че това стане преди избори, сподели Борисов. В Перник са основният секретар на Министерство на вътрешните работи и началникът на полицията и всеобщо в страната се уплашиха. Всяка партия като пристигна на власт, пита първо за ВиК сдруженията и в този момент разбирам за какво ", сподели министър председателят.

Той напомни, че водопроводната мрежа в Перник е от 1952-1953 година, а тръбите й, по думите му са " в безобразно положение ". " Пропуснато е златно време, и в този момент, в изискванията на рецесия, сме разпоредили да се направи напълно нов магистрален тръбопровод. С него ще се понижат загубите на вода и няма да се злоупотребява и да се краде вода ", уточни министър председателят.

" В града би трябвало да се командироват най-малко четири екипа от прилежащи градове да оказват помощ в ремонтите на мрежата. Всеки час би трябвало да се употребява, с цел да се успокоят хората ", сподели Борисов.

Според него виновност може да се откри у всеки взел участие в ръководството на града.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР