Премиерът Бойко Борисов поздрави унгарския си колега Виктор Орбан за

...
Премиерът Бойко Борисов поздрави унгарския си колега Виктор Орбан за
Коментари Харесай

Европейски лидери поздравяват Орбан за изборната победа

Премиерът Бойко Борисов поздрави унгарския си сътрудник Виктор Орбан за успеха на партията му на вчерашните парламентарни избори. Унгарският реакционер, чиято партия ФИДЕС завоюва безапелационно след националистическа и антиимигрантска акция, получи поздравления и от други европейски страни.

В приветствения адрес на премиера Борисов се споделя, че провокациите, пред които е изправена Европа, изискват съдействие, взаимност и общ метод за тяхното адресиране, а хората чакат непоклатимост, сигурност и икономическо благополучие.

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер ще изпрати по-късно през днешния ден приветствено писмо до унгарския министър председател, заяви представител на институцията. Очаква се на следващия ден Юнкер и Орбан да беседват по телефона.

Германският канцлер Ангела Меркел е поздравила Орбан, съобщи нейният представител. „ Както е по традиция след избори в Европа, канцлерът поздрави спечелилия Орбан за неговия успех… в писмо “, сподели Щефен Зайберт. „ Съвсем е явно, че има спорни въпроси в нашето съдействие, като разликите по миграционната политика “, добави той.

Германският вътрешен министър Хорст Зеехофер приветства успеха на Орбан и прикани Европейски Съюз да се откаже от това, което той назова „ политика на надменност и благосклонност “ към по-малки страни-членки, като Унгария.

Чешкият министър председател Андрей Бабиш пък написа в Туитър, че чака с неспокойствие по-нататъшното съдействие с Орбан.

„ Желая ви триумф, за Унгария и за Европа “, гласеше пост в Туитър на полския министър председател Матеуш Моравецки. „ Пътят към промени в никакъв случай не е лесен… само че поддръжката на болшинството демонстрира, че си коства да се вършат старания “, добави той.

Победата на Орбан е удостоверение на политиката на равноправност на страните от Централна Европа - съобщи Конрад Шимански, заместник-министър на външните работи на Полша.

Междувременно унгарската ръководеща партия ФИДЕС разгласи, че болшинството, което ще образува в Народното събрание, може още идващия месец да одобри закон, който да забрани неправителствени организации, подкрепящи миграцията. Законопроектът беше част от акцията на Орбан, ориентирана против активността на американския финансист Джордж Сорос. /bnr.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР