Премиерът Бойко Борисов повежда на президента Румен Радев с над

...
Премиерът Бойко Борисов повежда на президента Румен Радев с над
Коментари Харесай

Сова Харис: Борисов повежда на Радев с над 26% по-висок личен рейтинг

Премиерът Бойко Борисов повежда на президента Румен Радев с над 26% по-висок персонален рейтинг, твърди представително експресно изследване на " Сова Харис " в интервала 8-9 април измежду 800 респондента.

Изследването е по поръчка на организация ПИК и е осъществено на база на инцидентна извадка от телефонни номера по метода на стандартизираното телефонно изявление измежду пълнолетното население на страната с квота по пол и възраст.

Министър-председателят събира утвърждението на 59,9% от българите, а президентът - 33,2%. Това отрежда 5-то място на Румен Радев измежду куп обществени персони, като преди него са вицепремиерът Томислав Дончев и първенецът Кубрат Пулев.

На първо място по рейтинг е шефът на Националния щаб за битка с ковид ген. Венцислав Мутафчийски с 71,1%.

Данните сочат, че високо доверие имат здравният министър Кирил Ананиев и депутатът от Движение за права и свободи Делян Пеевски (най-крупният донор досега с над 3 милиона лева) - надлежно 33% и 28,3% доверие. Финансовият министър Владислав Горанов и шефът на Министерство на вътрешните работи Младен Маринов също са с високо утвърждение в горната част на скалата.

На дъното на таблицата с едвам 11% утвърждение е лидерката на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова. Компания й вършат шефът на Върховен касационен съд Лозан Панов и водачът на " Да, България " Христо Иванов.

При политическите партии ръководещата ГЕРБ все по-рязко се отделя напред и като че ли сега няма никаква опция - цели 43,3% са безапелационни, че имат доверие във групировката на Бойко Борисов. Много надалеч на второ място е Българска социалистическа партия - 10,4% утвърждение против 65,8% отрицание. Трета е Воля с 8,7%. Следват Демократична България с 6,7, Обединени патриоти с 6,1 и Движение за права и свободи с 5,3.

При институциите прави усещане повишението на рейтинга на Министерство на вътрешните работи - цели 49,5 утвърждение, което отрежда полицията на второ място след държавното управление.

Кабинетът има най-голям рейтинг - 51%. 32,9% е доверието в президентството. Повишен рейтинг има прокуратурата - 25,7%, а съдът е в дъното на таблицата с едвам 15% утвърждение против 61,3% отрицание.

От " Сова Харис " разясняват, че в битката против разпространяването на КОВИД-19 дейна позиция заемат освен ангажираните политици, само че също по този начин обществени персони и предприемачи. Чрез изразено отношение към дейностите на всяко едно от изброените лица виждаме самобитна ранглиста на публичното мнение, разкриват създателите на изследването. Според тях предстоящо най-позитивни оценки получават ръководителят на Националния действен щаб Венцислав Мутафчийски и министър председателят Бойко Борисов. Голямо усещане с ангажираността и щедростта си е направил спортистът Кубрат Пулев. Към ролята на вицепремиера Томислав Дончев също има позитивно отношение. Петата позиция на президента Румен Радев можем да отчетем като съществено оттегляне. Също по този начин прави усещане високото утвърждение на изявите на предприемачите Делян Пеевски и Кирил Домусчиев, чиято ангажираност очевидно е видяна от обществеността.

На фона на националния отговор на рецесията, към който се причисляват ръководещите, ролята на опозицията се прави оценка спорно. В разделянето на мненията тук като най-масово мнение (37%) се откроява оценката на дейностите като неконструктивни и неполезни.

При оценката за дейностите на президента имаме огледално систематизиране на публичното мнение: съгласно 35% дейностите му са градивни и потребни, също толкоз не са съгласни с това изказване. Като имаме поради, че ролята на президента по хипотеза е да бъде обединител на нацията, разделянето на оценката за неговата роля в подобен сериозен миг е смущаващо. Публично знае се, че президентът и министър председателят са в непрекъснат спор по отношение на характера и метода на изключителните ограничения. Според необятната общност у нас, позицията на премиера е по-адекватна, и то в безапелационното съответствие 56% към 16%.

В рамките на спешната обстановка доста е повишено доверието в държавното управление. По създание, само Кабинетът и органите на Министерство на вътрешните работи имат позитивен рейтинг, т.е. доверието на жителите към тях е по-голямо от недоверието. Данните демонстрират и че позитивната оценка към активността на изпълнителната власт се придвижва и към водещата партия в ръководещата коалиция. В момента доверието към ГЕРБ доста надвишава това на останалите съществени политически сили у нас.

Резултатите от извършеното проучване удостоверяват общото усещане, че нацията ни реагира съответно на рецесията, провокирана от КОВИД-19. Около две трети от хората споделят, че прецизно съблюдават ограниченията, наложени от Националния действен щаб за битка с ковид. Останалите към 1/3 се преценяват с тези ограничения. Едва към 3% декларират, че не се преценяват с наложените условия. Преценката за това, дали другите хора към нас съблюдават рестриктивните мерки, е малко по-различна. Преобладаващ е делът на хората у нас, които считат, че болшинството съблюдава и се преценява с ограниченията. Според 17% от хората обаче дисциплината на близките не е добра и ограниченията не се съблюдават.

Собствената ни преценка за това, по какъв начин България се оправя със опасността спрямо другите Европейски страни, е, че обстановката у нас е по-добра. В това са уверени към две трети от пълнолетните български жители. Когато става въпрос за дейностите на българското държавно управление в борбата с епидемията, утвърждението е още по-високо, като доближава до 74%. Дейността на Националния действен щаб се прави оценка в синхрон с тази на Кабинета. Сходството в оценките наподобява естествено, доколкото Щабът съставлява поделение на изпълнителната власт.

Доказателство за тежестта на обстановката е освен разпространяването на ковид от нов вид, само че и записаните в проучването заявки на хората, че към този момент към 8% са изгубили работата си, а съгласно други 22% вероятността това да се случи е огромна.

Социологът Васил Тончев, началник на " Сова Харис " бе безапелационен, че ограниченията би трябвало да се съблюдават и счита, че пикът на епидемията още не е настъпил в България, поради което изключителното състояние и дисциплината би трябвало да продължат. /tribune.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР