Премиерът Бойко Борисов покани папа Франциск да посети страната ни.

...
Премиерът Бойко Борисов покани папа Франциск да посети страната ни.
Коментари Харесай

Бойко Борисов покани папа Франциск да посети страната ни

Премиерът Бойко Борисов предложения папа Франциск да посети страната ни. От своя страна главата на Римокатолическата черква даде обещание до 2019 година аудиенция в България, Румъния или друга балканска страна.

Това заяви самият министър-председател в профила си във Фейсбук след аудиенцията си през днешния ден при папата.

ВИЖТЕ СНИМКИ ОТ СРЕЩАТА МЕЖДУ БОЙКО БОРИСОВ И ПАПА ФРАНЦИСК



Премиерът изрази почитанията на българския народ към папа Франциск и признателността, че католическата черква е благословила писмеността ни.

Бойко Борисов е на посещаване в Рим във връзка честванията за 24 май. Там участва и министър председателят на Македония – Зоран Заев.

За първи път представителите на двете страни почитат взаимно паметта и делото на Светите братя Кирил и Методий.

Борисов и Заев за първи път дружно пред гроба на св. Кирил

"Честит Ден на българската култура, просвета и славянската книжовност! За първи път взаимно с македонския министър председател Зоран Заев честваме 24 май. В базиликата "Сан Клементе “ се поклонихме пред гроба на Св. Константин-Кирил Философ ", написа Борисов в обществените мрежи.

По-късно той добави, че "с сътрудника си Заев " са посочили, че е "много по-добре дружно да почитаме великите каузи на Светите братя ".



Външният министър Екатерина Захариева дефинира като "историческо " взаимното честване от България и Македония на 24 май в Рим.

"Възможно е България да разреши на Република Македония да употребява българските дипломатически представителства в чужбина, където съседката ни няма свои, сподели Захариева във връзка диалозите на Борисов и Заев. Това ще е следващ знак за доближаване ", разяснява тя.

На днешната визита при папа Франциск, нашата делегация бе посрещната с военни почести от префекта на папския дом Георг Генсвайн и от швейцарските гвардейци, написа министър-председателят във Фейсбук.

Срещата на четири очи с главата на Римокатолическата черква се организира в Апостолическия замък.



Папа Франциск получи три подаръка от българския министър председател. Първият е копие на Четвероевангелието на цар Иван Александър (снимка 1 по-долу). Вторият е картина на българския художник Павел Митков (вижте фотография 2), изобразяваща свети Иван Рилски като аскет. Третият подарък е разсад от 33 маслодайни рози от Казанлък.
 Уникалното Четвероевангелие на Иван Александър Уникалното Четвероевангелие на Иван Александър  Картина на художника Павел Митков Картина на художника Павел Митков
Папата от своя страна подари на Борисов плакет с маслиново стръкче и му пожела да служи на мира и да събира хората.

Това е втората среща на Борисов с папа Франциск след 2015 година

В края на аудиенцията министър председателят показа българската делегация. След това се чака при папата да влезе и Македонската делегация.

Снощи българското посолство отвори порти както за българи, по този начин и за македонци, а двамата министър председатели произнесоха разчувствани слова.

"България работи неуморно по време на председателство за интеграция на страните от Западните Балкани и за кротичък разговор в района “, е декларирал Борисов пред главата на Римокатолическата черква.

Следете ни на всички места и когато и да е с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Гугъл Play и AppStore.

За още настоящи вести от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР