Премиерът Бойко Борисов поиска от министрите да гласуват за извънредната

...
Премиерът Бойко Борисов поиска от министрите да гласуват за извънредната
Коментари Харесай

Борисов даде зелена светлина за изцяло машинно гласуване на следващите избори

Премиерът Бойко Борисов изиска от министрите да гласоподават " за " изключителната точка от дневния ред на съвещанието на Министерски съвет на идващите парламентарни избори да бъде въведено машинно гласоподаване.

" Ние сме длъжни да осъществим, това което написа в Изборния кодекс ", обърна се Борисов към министрите.

Той изясни претекстовете си: " Понеже доста се упражняваха по тази тематика, предлагам да приемем точката. Да похарчим няколко десетки милиони и да забележим какви ще са резултатите. Това се приказва от доста време и не желая върху държавното управление да тегне каквото и да е подозрение, че не желаем да има машинно гласоподаване ", изясни министър председателят.
 АБВ с самодейност за въвеждане на машинно гласоподаване
АБВ с самодейност за въвеждане на машинно гласоподаване

Партията ще желае среща с вицепремиера Томислав Дончев

Все отново, министър-председателят означи, че ще сме единствената страна в Европейски Съюз, която ще практикува такова гласоподаване. " Ще похарчим доста пари, не съм уверен, че с това ще се реши нещо. Но разпореждам на вицепремиера Томислав Дончев, дружно с ЦИК - да го създадем ", безапелационен бе Борисов.

От своя страна Дончев добави, че се работи по въпроса и всяка изборна секция ще е съоръжена с машина за гласоподаване. Борисов му заръча да се обмисли добре въпросът - тъй като изборите са парламентарни, а не президентски. " Хартия ще има ли, 12-13 000 машини трябват, къде ще ги държат... ", попита той.
 ГЕРБ анулира
ГЕРБ анулира " скъпия опит " машинно гласоподаване

Предложението на ГЕРБ ще бъде подкрепено от Движение за права и свободи

Томислав Дончев му отговори: " 15 000 би трябвало да са машините, с цел да има аварийни, би трябвало да се вземе решение кой от трите вида машини да бъде употребен ". " За мен е нелепост да поддържаме две паралелни системи - машинно и хартиено гласоподаване , това прави изборите безумно скъпи и не виждам причина от хартия ", сподели Дончев.

" Щом желаят машини, последните избори костваха 70 млн.лв.... И тъй като споделят " те са срещу ", не ние сме " за " машинното гласоподаване и се включваме в общия хор на подкрепящите го ", безапелационен бе Борисов.

Подробности какви да са машините даде вицепремиерът Томислав Дончев: " Трябва да са нови и създадени за нас, никога наемани, страната би трябвало да ги има и да ги употребява за всички избори ".

" Възлагайте, купувайте мислете къде ще се складират, с защита, по какъв начин ще бъдат защитавани от хакерски атаки. Ние ставаме водещи по тази тематика, гласувайки. Приемаме точката ", сподели в умозаключение Бойко Борисов.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР