Премиерът Бойко Борисов пое ангажимент да осигури финансиране от държавата

...
Премиерът Бойко Борисов пое ангажимент да осигури финансиране от държавата
Коментари Харесай

Държавата ще осигури пари за работата по древнотракийската гробница Мал тепе

Премиерът Бойко Борисов пое ангажимент да обезпечи финансиране от страната за цялостното откриване и консервиране на древнотракийската могила „ Мал тепе ". Министър-председателят уточни, че до края на септември идната година могилата би трябвало да бъде изцяло разкрита. По негови думи неповторимото е, че тракийската гробница е най-високата у нас и в Европа, а може би в света, след египетските пирамиди. Висока е над 20 метра. Предполага се, че може би в нея е заровен римски боен император, само че защото към момента не открита датировката на гробницата, втората хипотетична версия е, че това може да е гробница на тракийски държател от 2 век.

„ Имаме шанса този комплекс да е нещо неповторимо освен за Пловдив и за България, само че и за света ", сподели още Борисов. Премиерът прегледа разкопките на царската гробница и благодари на доцент Костадин Кисьов, началник на разкопките и шеф на Археологическия музей в Пловдив и на екипа му за това, което е видял и което са му разказали.

„ Знам, че част от догатките на доцент Кисьов се основават на научни проучвания и негови опити и по тази причина няма да си играем на части ", сподели министър председателят. Той напомни, че следващата година Пловдив ще е Европейска столица на културата, като по думите му този археологически обект ще е един добър подарък и за града, и за Европа. Затова, съгласно премиера, ще е добре обектът да е приключен до тогава. По тази причина държавното управление и общината ще оказват помощ, с цел да бъде форсирана и подсигурена грубата работа, а по-късно археолозите ще си свършат и другата работа.

„ Това е най-високата гробница в света - 24 метра. Този тип гробница е нещо неповторимо за България. Затова дано да идват българите да я гледат и да се гордеят със своята история ", сподели министър председателят. „ Трима императори са били убити из тези райони и гробовете на двама от тях не се знаят къде са и по тази причина има разнообразни догатки. Но дано не приказваме и не гадаем, а да помогнем оптимално на археолозите ", добави Бойко Борисов.

Министър-председателят напомни още, че преди две седмици държавното управление отпусна на община Пловдив и последните 9 млн. лева за Европейска столица на културата. „ Сега сега има и пари, и предпочитание, и поддръжка, и най-хубави експерти ", добави министър-председателят в умозаключение.

На могилата „ Мал тепе " край село Маноле пристигнаха още министърът на културата Боил Банов, зам.-министърът Амелия Гешева, регионалният шеф на Пловдив Здравко Димитров и неговите заместници, кметът Иван Тотев и всичките районни кметове на Пловдив и други.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР