Премиерът Бойко Борисов отрече с предложените от НФСБ промени в

...
Премиерът Бойко Борисов отрече с предложените от НФСБ промени в
Коментари Харесай

Борисов поиска изрични гаранции, че само държавата ще се занимава с хазарт

Премиерът Бойко Борисов отхвърли с препоръчаните от НФСБ промени в Закона за хазарта страната да се готви да национализира хазартния бизнес или да цели прехвърлянето му на различен състезател. В същото време обаче заплаши, че всеки, който е направил нарушавания в тази сфера " ще има проблем ".

В изказване пред министрите и медиите преди началото на днешното съвещание на Министерски съвет Борисов отговори косвено на обвиняванията на предприемача Васил Божков, който управлява частните " Национална
лотария " и " Лотария България ", че се пробват да му вземат бизнеса и на напомнянето, че в случай че това стане, няма да продължи да устоя футболния клуб " Левски ". Името на Божков не беше упоменато.

Това е първият коментар на Борисов по концепцията за промени в Закона за
хазарта, импортирани от съдружния му сътрудник - Валери Симеонов. Той идва ден откакто Божков наруши дългогодишното си медийно безмълвие и в изявление за " Свободна Европа " съобщи, че зад концепциите за държавен монопол стоят ръководещите, а вносителят Симеонов е инструмент и задачата е един сполучлив бизнес да бъде трансфериран на различен състезател. Утре Борисов ще беседва пък с последователите на " Левски ", които желаеха среща с премиера поради заплахата клубът да остане без финансиране.

В експозето си Борисов разгласи, че има две внушения. Едното - че се готви одържавяване на частен бизнес, свърза с отчета, основан на незавършила още финансова проверка на Държавната комисия по
хазарта от Агенцията за държавна финансова ревизия (АДФИ). Вчера от инспекцията оповестиха, че възползвайки се от малка врата в закона всички уредници на хазартни игри, като се изключи Българския състезателен тотализатор, са плащали по по-ниска цена, от което страната е изгубила най-малко 210 млн. лева Директорът на АДФИ Георги Начев обаче не се ангажира дали заплащането единствено на по-ниската такса е вреда, доколкото законът разрешава два разновидността за облагане. От " Националната лотария " пък настояват, че са издължили всичко, което е било изисквано от тях по закон и няма съображение да бъдат глобени.

Пред публицистите през днешния ден Борисов подчертава на това, че в отчета " има доста компании ", чиито имена не може да уточни, и че в случай че написаното в документа е правилно, " значи не са платени стотици милиони такси от компании ". " И внезапно стартират срещи с почитатели, предизвестия. За какво - че не съм скрил отчета ли ", попита риторично Борисов. По думите му " в случай че отчетът е правилен, доста хора ще имат проблем ".

Видимо сърдит Борисов повтори неколкократно, че думи като одържавяване и национализация са надълбоко погрешни, а става дума за взимане на лиценз поради нарушавания: " Никой не може да пипне на някого компаниите. Но когато страната дава лиценз на дадени компании да ръководят един бизнес и по-късно да заплащат такси за тях, в случай че не ги заплащат, се взима лиценза. Само лиценза, нищо друго ".

Борисов обвърза отчета и с тематиката за финансирането на " Левски ": " В отчета има имена на компании, само че на никое място в него не написа за футболен клуб " Левски ". Не мога да схвана каква е връзката " (Какво още сподели Борисов за " Левски - тук)

Близо седмица откакто беше представен от Валери Симеонов да афишира поддръжка за импортираните законови промени, министър председателят разгласи, че ГЕРБ ще ги гласоподава единствено при гаранции, че само страната ще се занимава с
хазарт. Той съобщи, че е упълномощил на министъра на финансите Владислав Горанов и ръководителя на бюджетната комисия Менда Стоянова " в случай че ще се вършат промени в Закона за хазарта, с тях да се подсигурява, че единствено страната може да провежда хазартни игри и тази активност не може да се отдава на концесия, да се аутсорства, преотдава и приватизира ". " Защото това е второто подстрекателство - че надали не, различен състезател или играчи, ще ги вземат ", изясни той.
Какво целят препоръчаните промени в
хазарта съгласно Божков - тук.
Какво ще се случи с бизнеса на Васил Божков - тук.
Какво е предиздвикало Божков да вземе " Левски " - тук.
Ще съществува ли " Левски " съгласно Валери Симеонов - тук.
Видео от срещата на Божков с почитателите - тук.
Видео от конференцията на финансовата ревизия - тук, а още по тематиката - тук.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР