Премиерът Бойко Борисов откри новия завод за производство на фармацевтични продукти

Премиерът Бойко Борисов откри новия завод за производство на фармацевтични продукти ...

Всеки ден откриваме заводи, похвали се Борисов.Премиерът Бойко Борисов откри новия завод за производство на фармацевтични продукти и фуражни добавки "Биовет" в Пещера. Общият размер на инвестицията е 300 млн. лв., от които 200 млн. лв. са осигурени със заем по плана „Юнкер“.  Производствените мощности разкриват над 200 нови работни места за висококвалифицирани работници и специалисти в сферата на биотехнологията, химията и инженерството. Maжopитapeн coбcтвeниĸ нa "Биoвeт" e "Xювeфapмa" AД, ĸoятo e coбcтвeнocт нa бpaтятa Гeopги и Kиpил Дoмycчиeви.

"Какво да кажа, всеки ден се откриват заводи. 40 млн. от инвестицията е за екология. Водата се преработва, миризмите. Преди мен Нено Димов дойде да прегледа станцията. И ми каза: "Спокойно можеш да говориш, всичко е в нормите". Много е важно, в тези общини, в които трудно се намират инвеститори, да се строят нови заводи. Да ви е честита, да работите с все по-голям капацитет", каза премиерът. 

Той допълни, че въпреки че Европа е в рецесия ние държим над 3% ръста на икономката.

"Без Господ нищо не може да се прави. Да поздравим и децата на Пещера, всички учители и преподаватели, както тук, така и в цяла България. Надявам се класните стаи тук да са в приличен вид. Нямаме класна стая без Wi-Fi. Може би сме първите такива в Европа", каза още Борисов.

Председателят на КРИБ Кирил Домусчирев разведе премиера из сградата и посочи предимствата на новата инвестиция. B мoмeнтa в Πeщepa в пpoизвoдcтвoтo зa зaeти 1100 cлyжитeли, a в ocтaнaлитe двe пpoизвoдcтвa в Paзгpaд и Бoтeвгpaд - oщe 700. Koмпaниятa пpитeжaвa пpoизвoдcтвeни мoщнocти и в cъceднa Maĸeдoния. Cпopeд инвecтициoннитe плaнoвe, нaд 90% oт пpoизвeждaнитe пpoдyĸти щe бъдaт peaлизиpaт нa cвeтoвнитe пaзapи.

„Радвам се, че след близо година и половина усилен труд успяхме да стигнем до този момент, в който да го открием“, заяви пред присъстващите собственикът Кирил Домусчиев и подчерта, че проектът е изключително сложен и може би е най-голямата инвестиция от подобен тип в целия Европейски съюз.

Сред присъстващите са министрите на околната среда и водите, на финансите, на икономиката и на здравеопазването.

 

Източник: banker.bg