Премиерът Бойко Борисов отказа да се срещне с шахматиста и

...
Премиерът Бойко Борисов отказа да се срещне с шахматиста и
Коментари Харесай

Борисов отказа среща с Карпов заради коментара му за кирилицата

Премиерът Бойко Борисов отхвърли да се срещне с шахматиста и народен представител от съветската Дума Анатолий Карпов поради негово изявление, че кирилицата идва от Византия, потвърдиха от държавната осведомителна работа, заяви Фокус. Срещата сред министър-председателя и Карпов е била планувана за 11.30 ч., само че след телевизионно присъединяване, в което съветският шахматист и посланик декларира, че в Русия знаят, че кирилицата идва от Византия, Бойко Борисов е отменил срещата. 

Руски шахматист и народен представител: Кирилицата идва от Византия

Анатолий Карпов е на посещаване у нас по покана на водача на " Атака " Волен Сидеров. Във въпросното изявление Карпов добава също, че границите на страните са били напълно разнообразни, когато писмеността е основана.
 Анатолий Карпов БГНЕС
На 24 май съветският държавен глава Владимир Путин съобщи, че датата е празнична ден в Русия, поради Деня на славянската книжовност, която е пристигнала в страната „ от македонската земя “. Путин сподели това в границите на срещата си с македонския му сътрудник Георги Иванов в Москва. Изказването на съветския президент провокира вълна от остри реакции у нас.

Путин: Славянската книжовност е пристигнала в Русия от македонската земя
 
Тогава министър председателят Бойко Борисов се срещна с посланика на Руската федерация у нас Анатолий Макаров и сложи пред него въпроса за изказването на съветския президент Владимир Путин по отношение на славянската книжовност. Министър-председателят обърна внимание, че сходни изказвания на самия 24 май, който е формален празник у нас, предизвикат остри реакции измежду българските жители и подсети, че основаването на кирилицата е станало по волята и с присъединяване на българската страна при царуването на българския държател Борис Първи Михаил.

Борисов с исторически обстоятелства напомни на съветския дипломат от кое място потегля кирилицата
 
Борисов посочи, че и през днешния ден на основаната на българска земя писменост пишат десетки нации в целия свят, в това число населяващи територията на Руската федерация и подсети, че това бе очебийно и от Патриарха на Москва и цяла Русия Кирил по време на формалното му посещаване в България през 2012 година
 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР