Премиерът Бойко Борисов обяви тежките решения, за които спомена преди

...
Премиерът Бойко Борисов обяви тежките решения, за които спомена преди
Коментари Харесай

Ето историческото обръщение на Борисов

Премиерът Бойко Борисов разгласи тежките решения, за които загатна преди дни. Едно от тях е свикването на Велико национално заседание. При взимане на решението за него той ще даде оставка. Министър-председателят излезе със особено послание към народа, в които разгласи постигнатите до момента триумфи на кабинета. Ето какво гласи историческото му послание:

БОЙКО БОРИСОВ, министър председател

Обръщам се към всички български жители.

Обещах своите решения - време е да ги оповестя!

Към този миг това държавно управление, което хората избраха, извърши своите задължения: подсигурява стопански напредък, постоянни финанси, рекордно невисок външен дълг, усъвършенства инфраструктурата с невиждани до момента мащаби, започва огромните енергийни планове, които мнозина твърдяха, че са невъзможни.

Това държавно управление продължава да води страната през пандемията с най-малко вреди, мобилизирахме милиарди в поддръжка на здравната и обществената системи, хората и бизнеса.

Контрабандата на цигари е спаднала 10 пъти за девет години. Така сега България е европейската страна с най-ниските равнища на контрабанда на тютюневи произведения. Стотици милиони е резултатът за България от мониторинга на алкохола и на горивата в рафинериите.

Това държавно управление контракти близо 60 милиарда лв., които да бъдат вложени в страната ни през идващите години.

Това държавно управление убеди европейските ни сътрудници да ни одобряват в най-вътрешния кръг на европейска интеграция - Еврозоната и Банковия съюз!

За годините на ръководството на ГЕРБ, с мен като министър-председател, увеличихме приходите и брутния вътрешен артикул повече от два пъти и половина.

Това се оказа незадоволително.

След години на офанзиви от несистемни и провалени политически играчи, ругатни и подправени вести, ерозира доверието в институциите. Появи се естественият протест на младежите.

Олигарси, обединени поради наранени стопански ползи, провалени фигури, неуспели да катализират политическите и финансовите си упоритости, неосъществени политици, изгубили от дълго време социална поддръжка, се пробваха да завладяват този протест на младите. Опитаха се да взривят реда в страната.

С абсурден по заряд език на омразата, тези хора им измъкнаха митинга. Още в самото начало започнаха да внедряват измежду протестиращите избрани лица и ползи, които подмениха концепциите на младите с концепциите на олигархията и подземния свят.

Започна ежедневно нагнетяване на голямо политическо напрежение. Подобна симбиоза е извънредно рискова за демокрацията. По светофарите на жълтите павета и колоните на Орлов мост се появиха бесилки и ковчези, а постройките - знак на държавността, бяха поругани. Червена багра обля постройката на Народното събрание и центъра на европейска София!

Когато маските в един миг паднаха, на сцената бяха изведени майките на деца в неравностойно състояние. Второто деяние от огромния сюжет на олигархията беше извършено от политици от всички цветове на опозицията, които търсиха и безкористно получаваха моята поддръжка през годините. Заради безскрупулните си политически упоритости те или сами се отказваха, или ги отказваха. Точно това те не съумяха да превъзмогнат. Обединиха се. Като шпицкоманда обикаляха пред дома ми и постилаха черни чували там, където живеят щерка ми и внуците ми. След това крушение проведоха барикади. Рушено бе публично имущество, опъваха се вериги, издигаха се бесилки, влачеха се контейнери, пейки и саксии. Опитаха да внушат, че няма страна.

Същевременно опозицията в Народното събрание не се припознава като опция, тъй като е слаба, безпомощна и неспособна да създава законодателни решения, които да са коректив на ръководството.

Президентът загърби главната си роля на обединител на нацията. В желанието си да е политически водач, съзнателно подклаждаше напрежение сред институциите, стигна до такава степен да изправи български жители против български жители. Раздели обществото, размаха пестник и подпали разрушителната мощ на опълчването.

 Така се трансформира и затвърди като фигурант и прислужник на олигархията.

КОЙ ПЕЧЕЛИ ОТ ТОВА, КОГАТО ВСИЧКИ ГУБИМ?

И по този начин достоверният глас за смяна беше смачкан. Започнал като гражданска акция на съидейници, се трансформира в диктат над всички жители.  Но и това не проработи.

Сценарият за цялостен блокаж на страната се оказа неосъществим, тъй като разрушителният революционен реваншизъм не е в природата на българина.

Защото желанието за правова страна, за правда, за нови лица не може да се реализира с жестоко нарушаване на правото и закона. И българите усетиха това.

Затварянето на пътища, гари, метро и опитите за кървави ексцесии доведоха до гърмеж на неодобрение.

Протестът не роди своите достоверни водачи. Повече от месец протестиращите не конкретизират настояванията си оттатък оставките.

Тези образовани младежи, участващи в митинга, не демонстрират какво ще вършат по-късно. И най-важното - по какъв начин ще го реализиран и с кого?

Не е задоволително единствено да се унищожи остарелият свят. Трябва да се знае какво ще се построи на негово място. Знаят ли да вземем за пример по какъв начин ще вземат участие в едни предварителни избори? Какво е политическото им посланичество? Каква ще е програмата им? Какво оферират?

Лозунгът " Всички вън " е деструктивен и надълбоко неправилен. С дейностите си старите шмекери ги използваха. Бунтът на младите беше високомерен.

Нито едно ново лице от митинга не доби гласност, не се открои като оратор, като лидер, като нова фигура, която може да е опция.

За страдание, голямата част от децата на митинга не схванаха игрите на задкулисието!

И въпреки всичко - всичко е в ръцете на младите. Аз почитам техния протест. Те към момента имат късмет да основат ново, законно, демократично придвижване и ново потомство политически водачи с демократична визия за България. Време е младежите да осъзнаят историческата си задача и тежкия път, по който ще предложа дружно да поемем.

Дълбокото предпочитание за смяна в България към този момент е запалено и то е към този момент отвън контрола на систематичните политически партии. Необходимо е раждането на ново потомство български водачи за бъдещето и нов главен закон на страната.

В противоположен случай и този митинг ще остане единствено с вдъхновяващата сила на митингите от 1989-а, 1997-а, 2013-а и след време ще последва ориста им.

ИЗВОДИТЕ

За мен и партията ми присъединяване в държавното управление постоянно е било не цел, а опция да работим, с цел да реализираме резултати. Затова над 10 години хората ни гласоподаваха доверието си. Не един път съм получавал укори поради несъразмерната си гражданска сензитивност. В името на демокрацията два пъти съм се оттеглял, когато съм усещал опитите за разделяне на обществото. И все пак хората ме връщаха.

И през днешния ден няма да съм този, който вместо да пази демократичния мир и да надгражда, ще допусне българи да се бият с българи на блокадите. Няма да съм този, който толерира размахването на юмруци както на блокадите, по този начин и от президентството. 

ВРЕМЕ Е ЗА РЕСТАРТ -  ВРЕМЕ Е ЗА РЕШЕНИЯ

На съображение член 87, алинея 1-ва от Конституцията на Република България и член 76, алинея 1-ва от Правилника за организацията и активността на Народното събрание, Политическа партия ГЕРБ ще внесе план на нова Конституция на Република България.

Време е за отговорност и увереност! Време е освен за промяна на политическата система, а за рестарт на страната. Необходимостта от рестартиране на политическия модел не може повече да се отсрочва във времето! Единството, държавността и стабилността на страната за мен не са просто думи – те са основата, от която съм тръгвал за всяко свое решение. 

Необходимостта от нова Конституция на Република България е тематика, която през последните години е водеща за доста жители и публични организации. За да отговорим на настройките и упованията на българските жители, предлагаме план на Конституция, която да отбрани главните правила и начала на нашето съвремие. Действащата Конституция беше призната в различен исторически интервал, при други политически дадености, при различен интернационален статут на страната ни, при друго ниво на законодателната процедура, а изтеклото време сподели, че без смяна на главния закон няма по какъв начин да отговорим на провокациите.

Основният закон следва да бъде построен по този начин, че да е в унисон с европейските правила. Съгласно настоящата Конституция, нова може да бъде призната единствено от Велико национално заседание.

Затова аз предлагам свикването на Велико национално заседание, което да вкара редица основни промени в Конституцията:

• Ще предложим броят на народните представители от 240 да бъде понижен на 120;

• При Великото национално заседание броят на народните представители да бъде понижен - от 400 на 280;

• Ще прекратим Висшия правосъден съвет и ще предложим основаването на Съдебен съвет на съдиите и на Съдебен съвет на прокурорите. Двата съвета ще вземат решение настрана кадровите въпроси, свързани със съдиите, от една страна и прокурорите и следователите, от друга. 

В сходство с рекомендациите на Европейската комисия за народна власт посредством право - по този начин наречената Венецианска комисия, която е съвещателен орган към Съвета на Европа, членовете на Съдебния съвет на съдиите ще се избират седем от професионалната общественост, т.е. от самите съдии и шест от Народното събрание, определени с болшинство от две трети от народните представители, като членовете по право ще са ръководители на Върховния касационен съд и Върховния административен съд.

• Мандатът на ръководителя на Върховния касационен съд, на Върховния административен съд и на Главния прокурор предлагаме да бъде пет години;

• Ще предложим да се ограничат  пълномощията на министъра на правораздаването единствено до това да предлага планове на бюджети на съответните органи и да ръководи недвижимите парцели на правосъдната власт;

• Ще предложим към препоръките на съдиите и прокурорите да се основат обособени инспекторати, т.е. да не е един инспекторат, както е сега. Всеки от двата инспектората се състои от основен контрольор и петима инспектори;

• Ще предложим да се вкара институтът на самостоятелната конституционна жалба;

• Ще предложим Главният прокурор на всеки шест месеца да бъде изслушван от Народното събрание и отчетът му да бъде одобряван. Докладът обгръща използването на закона за активността на прокуратурата и проверяващите органи;

• Народното събрание може да изслушва Главния прокурор по въпроси, свързани с съответни наказателни производства, след позволение на наблюдаващия прокурор;

Това са неща, които хората желаят и чакат от години. Тези оферти ще усилят ролята и доверието в политическото посланичество, ще изчезнат депутатите-анонимници. Ще се укрепи независимостта на правосъдната система, ще направи прокурорите и съдиите самоуправляващи се общности и може би най-важното, ще ускори контрола над активността на Главния прокурор.

В момента, в който Народното събрание вземе решение да се произведат избори за Велико национално заседание според член 160 на Конституцията, аз ще се отдръпва от поста на министър-председател в същия ден.

Великото национално заседание е неповторима опция - освен да се рестартира демокрацията ни, само че и това да се случи в режим на оптимално политическо посланичество. Ще настояваме от всичките 400 народни представители в него, 200 да бъдат определени съразмерно, а останалите 200 да бъдат определени мажоритарно.

Дошло е време всеки от нас да се дефинира, като направи своя политически и исторически избор. Само по този начин ще може да се тръгне на чисто. Във време на най-тежката социално-икономическа рецесия, време на пандемия, време по-тежко от Голямата меланхолия, когато се срутват международните стопански системи, страната би трябвало да излезе обединена.

Съединението прави силата!

От това има най-голяма нужда страната ни през днешния ден!
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР