Премиерът Бойко Борисов обяви, че ще подкрепи кандидатурата на румънката

...
Премиерът Бойко Борисов обяви, че ще подкрепи кандидатурата на румънката
Коментари Харесай

Борисов и Нинова подкрепят Кьовеши за европейски главен прокурор

Премиерът Бойко Борисов разгласи, че ще поддържа кандидатурата на румънката Лаура Кьовеши за поста европейски основен прокурор. Лидерът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова разяснява тематиката, като се заяде с Борисов, че " тича пред вятъра ".
Това твърди bTV, базирайки се на държавната пресслужба.

" Кьовеши има нашата поддръжка за поста, просто при определянето на хора за високите европейски позиции не е нужно да се приказва авансово, както нормално вършат от опозицията ", показва Борисов. България е изчаквала общо решение на ЕНП какъв да е любимецът на десните за поста и поради това не е обявявала гласно своя любимец, показва изданието.

В профила си във Facebook Корнелия Нинова също пожела триумф на Кьовеши, само че разкритикува Борисова с думите: " Страх лозе пази, само че е късно за пазача. Борисов оповестил, че ще поддържа госпожа Кьовеши за основен европейски прокурор. Изчаквал бил ЕНП да има обща позиция. Тази седмица му зададох въпрос в Народното събрание - ще я поддържа ли. Не пристигна да ми отговори, тъй като не било от неговата подготвеност. Чудя се да се дръзвам ли, да рева ли? Когато имаше двама претенденти, Борисов не поддържаше Кьовеши. Даже ме пращаше в Румъния да видя какви бели е направила. Сега, когато тя остана единствен претендент - тича пред вятъра. Късно ви е за промяна на позицията,г-н министър председател. Време ви е за терзания. Изразявам персоналното си мнение - подкрепях я и преди, и в този момент. Отнесох доста рецензия за тази позиция и от свои, и от други, само че не преставам да мисля, че тя може да бъде притежател на правдивост за европейските жители. Желая й триумф! "

Кьовеши е главният любимец за поста и то макар волята на държавното управление в родната ѝ страна. Тя е някогашен началник на румънската антикорупционна организация, а сега е подсъдима в страната си с обвинявания за корист с власт.

Конкурент на румънката за поста е французинът Жан-Франсоа Бонер. Румънски медии оповестиха, че френския президент Еманьоел Макрон е удостоверил пред румънския си сътрудник, че ще бъде оттеглена кандидатурата на Бонер и Париж ще поддържа Кьовеши. Двамата претенденти не съумяха да съберат изрично болшинство от остарелия състав на Европейския парламент. Новите евродепутати и държавни ръководители имат няколко месеца, с цел да създадат финален избор.

Европейската прокуратура би трябвало да проработи през 2020 година. Основната ѝ цел ще бъде да санкционира злоупотребите с еврофондове и измами с Данък добавена стойност.

Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР