Премиерът Бойко Борисов обяви, че двата щаба могат спокойно да

...
Премиерът Бойко Борисов обяви, че двата щаба могат спокойно да
Коментари Харесай

Ако регистрираните заразени намаляват три поредни дни, мерките ще бъдат разхлабени, смята премиерът

Премиерът Бойко Борисов разгласи, че двата щаба могат умерено да седят на една маса.

Ако заболеваемостта от ковид пада три следващи дни, страната ще намерения за разхлабване на ограниченията за обществено разграничаване. Това разгласи министър председателят Бойко Борисов на взаимна конференция с спешния щаб, медицинския съвет и здравния министър. Според Борисов сега изолацията би трябвало да продължи и за това няма спор сред професорите от спешния и медицинския щаб, както и че евентуално пикът на епидемията в България ще бъде през идващите 2-3 седмици, които ще бъдат сериозни.

Борисов разгласи, че двата щаба са се обединили още и по въпроса, че няма благонадежден бърз тест за COVID-19 и в случай че до 2-3 седмици бъде създаден подобен, ще има всеобщо тестване.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Сблъсъкът за тестванията

Двата щаба влязоха в директен конфликт за нуждата от всеобщо тестване, артикулирана от завеждащия детската клиника в столичната инфекциозна болница доцент Атанас Мангъров. Той беше поканен за член на медицинския щаб, поради острата си позиция, че 70% от популацията би трябвало да прекара от ковид и да придобие групов имунитет, а в последните си изявленията от през вчерашния ден той отбелязваше, че би трябвало или да се създадат бързи проби и преболедувалите да проработят, или ще бъдем изправени пред всеобщ апетит. С днешна дата министър председателят разгласи, че с цялото си почитание към доцент Мантъров, той би трябвало да каже в прогнозите си кои и какъв брой души ще умрат от ковид. Впоследствие доцент Мангъров разяснява, че държи на всяка своя дума и също така не знае дали е още член на медицинския съвет.

Премиерът и ръководителят на спешния щаб ген. Венцислав Мутафчийски разясниха, че боравят с стеснен запас не тъй като няма средства, а тъй като в целия свят има дефицит на така наречен мудни проби, които били най-надеждният способ за определяне на заразяването.

Безплатни маски

Премиерът разяснява, че е останал неудовлетворен от дебата за наложителното носене на маски и че не е налагал силово тази мярка. Заповедта на здравния министър за това беше годна по-малко от един ден, преди да бъде анулирана. Преди това спешният щаб дълго обясняваше, че е належащо маски да носят единствено заболели хора, с цел да не разпръскват болестта.

Премиерът даде за образец Австрия и получи имитация, че там маските се раздават гратис.

" Възложил съм 2 млн. маски без пари да се дадат. За цигари 3,50 може, за маска - не може? Няма да диспутирам, ще произведем и маски още, не знаех, че 3,50 е доста ", сподели той.

Медицинският справочник

Медицинският съвет към премиера заяви, че е подготвен с неповторим, чисто български справочник към лекарите за работа с пациенти с ковид, тяхната диагностика и лекуване.

Председателят на съвета проф. Коста Костов разказа наръчника като " чисто наслаждение ". Премиерът Борисов, който взел участие в разногласията на лекарите към насоките, също изиска да бъде включен като съавтор, тъй като има докторска купа.

" Ананиев, ти си най- без купа ", обърна се той към здравния министър.

От наръчника стана ясно, че проф. Георги Момеков от съвета се е отказал от изказванията си от преди десетина дни, че няма научни данни, че хлороквинът лекува ковид и сега утвърждава поръчката на държавното управление на продукта от Китай.

Директорът на държавната компания " Булбио " беше поканен да каже, че хората не би трябвало да се самолекуват с БЦЖ-ваксина, тъй като всички родени след 1951 година към този момент са ваксинирани. Преди дни се появи научно проучване, че коронавирусът разболява по-трудно хората в страни с всеобщи имунизации с тази ваксина.

Проф. Коста Костов разгласи пред " Капитал ", че трудът на медицинския съвет няма да бъде необятно наличен, тъй като е предопределен единствено за лекари и с цел да не се самолекуват пациентите.

Медиците, лекуващи ковид, ще получат 1000 лв.

Здравният министър Кирил Ананиев заяви, че 1700 лекари, медицински сестри и санитари в 34 лечебни заведения, лекували ковид, ще получат обещаните от държавното управление 1000 лева в допълнение към заплатите.

Разпределението ще бъде на брой лекувани пациенти. Ако те са до пет, 40 души от личния състав ще получат възнаграждението, в случай че са от пет до 10 - 70, а в случай че са над 10 - хонорари ще получат 100 души от личния състав. Общата сума за това е 2.6 млн. лева

Отделно от това 1000 лева ще получат работещите в Спешна помощ, районните здравни инспекции и чиновниците в Националния център по заразни и паразитни заболявания, като за това са отделени 3.4 млн. лева.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР