Премиерът Бойко Борисов обеща да реши проблема на още един

...
Премиерът Бойко Борисов обеща да реши проблема на още един
Коментари Харесай

Бойко Борисов обеща да оправи и Спартак


Премиерът Бойко Борисов даде обещание да реши казуса на още един футболен тим – " Спартак " (Варна). Това оповестиха в понеделник във Facebook почитателите на отбора след извършена среща с министър-председателя.

" Среща в министерски съвет! Г-н Бойко Борисов реши казуса! Имотите на клуба, цялата клубна база, стадион " Спартак " и всички прилежащи площи (паркинги, кортовете, игрищата, залата) се връщат в общината и по-късно се преотдават на клуба! Започва план за стадиона, ремонт, тревно покритие, седалки, зала, съблекални! Говори се и за осветяване!!! След 11 години жестока битка, борба и опити за убийството на клуба ни, Спартак е жив!!!! Спартак (Варна) е жив, подвига се на крайници и имаме вяра, че светлото бъдеще е пред нас и клуба ни!!! ", гласи известието на почитателите, които водят битка за оцеляването на един от най-старите тимове в страната към този момент съвсем 10 години.

На срещата с Бойко Борисов в Министерския съвет са взели участие почитатели на тима, някогашният притежател на " Спартак " Николай Ишков, спортният министър Красен Кралев и някогашни играчи на клуба.

Кризата в клуба стартира още в края на 1990-те години, когато притежател е тъкмо Николай Ишков. Въпреки че " Спартак " се показва доста добре в шампионата и продава преференциално редица играчи, клубът задлъжнява тежко и навлиза в рецесия. Следва продажбата на тима, а през 2005 година " Спартак " се оказва в ръцете на локалния предприемач Живко Великов (собственик на автокъщата " Барет ауто " ). Зад тази договорка обаче стоеше общинският консултант на Движение за права и свободи Иван Славков, който по-късно бе съден като наркобос.

Общината, която до този миг е притежател на стадиона на тима, взема решение да апортира целия комплекс в смесеното сдружение " Спортен комплекс Спартак " АД. Непаричната вноска на общината е 3.2 млн. лева На толкоз са оценени 120 дка в разширения център на града в пика на цените на недвижимите парцели в страната. Феновете и до момента окачествяват това решение като кражбата на века в града, макар сериозната конкуренция от други покупко-продажби. Въпреки големият апорт общината има миноритарен дял в сдружението, тъй като вноската на " Барет ауто " е 4.6 млн. лева Така компанията на Иван Славков и Живко Великов получава цялостен надзор върху терените.

През 2008 година се случва шумна полицейска акция в автокъщата, помещаваща се на стадион " Спартак ". Иван Славков е задържан, бизнесът му се оказва блокиран, а " Спартак " (Варна) без прехрана. Тогава се появява " Инжстрой ", който купува целия състезателен комплекс от Живко Великов. Общината няма думата, тъй като има миноритарен дял в смесеното сдружение " Спортен комплекс Спартак ".

Резултатът от всичко това е, че за осем години стадион " Спартак " се трансформира в развалина, а клубът банкрутира. Община Варна не прави нищо, с цел да отбрани големия си парцел, макар че може. В учредителния документ на " Спортен комплекс " Спартак " е категорично записано, че сдружението се занимава с " образуване и осъществяване на спортни събития и мероприятия ". От години обаче то не се занимава с това, а общината не употребява опциите за преустановяване на сдружението.

Феновете подозират, че фалирането на клуба и занемаряването на стадиона цели заличаване на спортното оборудване и застрояването му с жилищни и търговски постройки.

Кампанията на последователите на клуба стана извънредно дейна през последните няколко месеца. Една от аргументите е, че през 2018 година клубът би трябвало да отпразнува своята стогодишнина. Положението обаче е нежелано. С името " Спартак " (Варна) сега съществуват два тима, които бяха образувани след банкрута на истинското сдружение. От тези два тима деен е единствено един и той се намира на последно място в Североизточната " В " група. Мачовете се играят на състезателен комплекс " Локомотив ", който преди години бе базата на детските и юношеските тимове на " Спартак ". Този комплекс е добър за подготвителна база, само че не предлага условия за професионален футбол.

След натиска на почитателите през предходната седмица " Инжстрой Холдинг” АД разгласи, че предлага на Община Варна да си върне стадион “Спартак” и прилежащите му спортни уреди. От сдружението заявяват, че са подготвени на " незабавни дейности за решение на казуса, без значение от финансовите негативи ", които може да получат. Фирмата напомни, че е предложила на общината да си върне стадиона и през 2014 година, само че тогава не е бил получен отговор.

Сега Бойко Борисов е подсигурил, че общината ще си прибера стадиона и той ще бъде даден още веднъж на футболния клуб. Спартак (Варна) е учреден през 1918 година под името " Шипченски сокол ". Шампион е на страната през 1932 година. Тоталитарната власт преименува тима на " Спартак ", което е взаимствано от имената на редица тимове в тогавашния Съюз на съветските социалистически републики.

Това не е първата интервенция на Борисов в делата на футбола. По неговата самодейност държавният Топлоелектрическа централа " Марица Изток 2 " взе " Берое " (Стара Загора) и по този начин избави отбора от банкрут. Той накара предприемача Веселин Марешки да устоя " Локомотив " (Пловдив). С държавни пари бе издигната естрада " Моци " на стадиона на " Лудогорец " (Разград), който е благосъстоятелност на Кирил Домусчиев.

Следата на Домусчиев може да се открие и в проблема със " Спартак ". От няколко години насам настойчиво се приказва, че шефът на КРИБ има интерес към варненския клуб поради опцията там да се обиграват юношите на " Лудогорец ". Преди това обаче някой би трябвало да оправи батака с базата на " Спартак ".
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР