Премиерът Бойко Борисов обеща да няма затваряне на страната, на

...
Премиерът Бойко Борисов обеща да няма затваряне на страната, на
Коментари Харесай

Борисов: Няма да има затваряне на страната, на паркове, фитнеси. Дръжте се като един

Премиерът Бойко Борисов даде обещание да няма затваряне на страната, на фитнесите, на фризьорските салони, на паркове и на заведения за хранене. В 22.30 ч. той се включи онлайн в формалния си профил във " Facebook " след видеоконференцията на членовете на Европейския съвет по въпросите на COVID-19.

Обяснявайки за решенията на министрите и за имунизацията, министър-председателят заяви, че е направил разбор дали би трябвало да се издава заповед, дали да има вечерен час.

" Мрат хора, лечебните заведения са задръстени, дайте да се пазим, има потвърдени неща, маска, стерилизация, отдалеченост - по-малко скупчване. Най-рано април ще пристигна имунизацията. Каквото и да приказват, аз съм уверен, че в зимните месеци това ще продължи. България се държи добре, ограниченията ни-мерки, работи стопанската система, селското стопанство, увеличени са парите за мярката 60/40 ", сподели той и разгласи, че е изрично срещу цялостно затваряне и ограничение на хората.

" Затова е доста значимо всички ние като един да се държим, с цел да няма забрани. При добър ред - няма потребност да се затварят фитнеси, фризьорски салони, заведения за хранене, когато се съблюдава отдалеченост. Тези, които желаят да се целуват и да пеят без маски - не може да го разгадаем и ще бъде затворено ", добави още Бойко Борисов. По думите му обаче, паркове, зали, градини би трябвало да работят и хората би трябвало да се самоконтролират, с цел да не се постанова друго.

" Локдаун - в случай че ни е боязън, да вземаме ограничения и да не се случва. Има медикаменти, пари за лекарите на първа линия, герои са нашите лекари и медицински сестри, дано поради тях да съблюдаваме карантината ", приключи тематиката министър председателят.

Още една мярка за подкрепяне на стопанската система заяви онлайн Борисов - предложил е на депутатите си да прегледат смяна в Закона и Данък добавена стойност на заведения за хранене, които доставят храна за у дома, да стане 9%.

Борисов не пропусна здравословното си положение, защото е под карантина с позитивен тест за ковид. " Четвърти ден съм болен, само че мога да си извършвам отговорностите, съблюдавам прецизно предписанията, сам се научих това да го върша. Моля, пазете докторите. Най-добрата доброволческа активност е като видиш някой да не съблюдава карантината, да му направиш забележка най-човешка и най-приятелска ", сподели още министър-председателят.

Той изясни какво е решено по тематиката за имунизациите на Съвета на Европейски Съюз.

" Представих пред Съвета, че някои ваксини са новаторски и изискват инфраструктура от изсъхнал лед, хладилни камиони, фризери, самолети, предпазване и всичко, което е належащо от сходен вид ваксини. Затова помолих Европейска комисия поръчките да са обективни - първо да се дават на медицинския личен състав, по-късно на уязвимите групи, да речем ще се взема решение от държавата-членка това, изясни Бойко Борисов, който добави, че е изискал още да не се вменяват огромни заплащания на страните, защото единствено за присъединяване трябват 3.5 млн.евро, а общо за имунизациите за България - към 300 млн.евро.

" Ясно би трябвало да се дефинира какъв брой ще са имунизациите, какъв брой хора ще бъдат имунизирани, по-късно ще се търси отговорност пред тези, които ги закупуват ", сподели още той.

Борисов е наредил на здравния министър да организира диалог с основния прокурор , с цел да преценяват по какъв начин да се работи в случаи на странични резултати, стана ясно от думите му.

" Производителите на ваксини не носят отговорност, в случай че има нещо неправилно против тях, всичко ще отива в България. Същото важи за антитестовете. И Ако PCR е позитивен, а другият негативен, ще зародят проблеми ", разсъждава министър председателят.

Той е изтъкнал пред Европейски Съюз и да се изследва въпросът с китайската и съветската ваксина и повдигнал въпроса, че в Китай има 44 болни на милиард и половина. " Колко е истина, какъв брой не - не знам. Прави внезапно усещане на страните на Европейски Съюз - с по 300-400 умряли ", добави министър председателят.

Поискал и да се ревизира конкуренцията с китайските ваксини: " Да сме транспарантни и почтени с хората, да бъдем осведомени за всяко едно от отклоненията ".

Бойко Борисов сподели още, че е решено да се изпрати по един представител за разискване на обстановката с ковид - страната ни ще изпрати проф. Венцислав Мутафчийскии, като " теоретик, професор ", който да дава опция на практическите управления, преди да имаме решения, да имаме ясни данни ".

На Съвета всички страни-членки на Европейски Съюз са застанали с декларация зад френския президент Еманюел Макрон и Франция, осъждайки днешните терористични актове.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР