Премиерът Бойко Борисов не даде хоризонт кога може да предложи

...
Премиерът Бойко Борисов не даде хоризонт кога може да предложи
Коментари Харесай

Премиерско обещание: Държавата ще тества повече, започва и групови изследвания

Премиерът Бойко Борисов не даде небосвод по кое време може да предложи разхлабване на ограничения

© Правителствена осведомителна работа България ще прави повече PCR проби за хващане на инфектирани и по този начин ще приближи европейските равнища. Ще стартира и групови проучвания през така наречен пулове. Това стана ясно от конференция на премиера Бойко Борисов, който разгласи разполагаем ресурс от 10-15 хиляди PCR теста. Скоро се чака доставка от 30 хиляди от Южна Корея, а в по-далечно бъдеще и декларираните през Европейската комисия 600 хиляди бройки.

Преди седмица излязоха данни, които демонстрираха, че България е направила доста малко проби и очевидно повода е била в неналичието им, а и евентуално потенциалът на държавните лаборатории.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Втората вест от деня е, че на следващия ден всички би трябвало да са с маски на обществени места (виж карето).

Тестване на екипи

Правителството одобри концепцията за всеобщо тестване на пулове с мудни проби и за откриването на ковид на най-ранен стадий, когато пациентите още не са заразни. Тя беше препоръчана преди дни от вирусолога проф. доктор Радка Аргирова, екипът икономисти Асен Василев и Кирил Петков, и химикът проф. Николай Денков.
Премиерът Бойко Борисов разгласи, че приема концепцията на проф. Аргирова, която доста почита и ще стартират тестванията. Тя е работодателите сами да тестват на групи от 10-20 индивида чиновниците си, да изолират инфектираните, а останалите да продължат да работят.

Според проф. доктор Тодор Кантарджиев, шеф на Националния център за заразни и паразитни заболявания, групови проби се употребяват когато се чака доста дребна част от тестваните да се окажат инфектирани. " Когато процентът на позитивните проби в една лаборатория се чака да бъде невисок, се подхваща така наречен способ на пуловете - събират се пет материала и в случай че в тях има позитивен, се изследват и петте ", разяснява той. Проф. Кантарджиев добави, че този тип проби се ползват при проучвания на лаймска болест.

В момента един муден тест за разкриване на ковид коства 100 лв., само че в случай че се употребява за 20 проби, цената за всяка от тях би била по 5 лева

Премиерът сподели, че ще употребяват този способ и чака и бизнесът да се включи в тестването на чиновниците си.

Тестваме постепенно, само че малко повече

В момента доста дребна част от българите са с построен имунитет (който се улавя от бързите кръвни тестове), по тази причина бавните PCR-и биха дали по-точна картина къде и какъв брой са инфектираните.

Председателят на спешния щаб ген. Венцислав Мутафчийски заяви, че са почнали тестване на медицинския личен състав в столицата и страната, като ще бъдат изследвани 449 души. В София проби ще се вършат в четирите общински лечебни заведения в столицата, настрана ще бъдат тествани с мудни проби и 93-ма чиновници на общинска полиция и спешните служби.
Задължително с маски на открито

От на следващия ден заповедта за наложителното носене на маски на публични места, която не устоя повече от ден на 30 март, още веднъж ще влезе в действие. Това разгласи министър председателят Бойко Борисов, който заяви, че ще разпореди на здравния министър Кирил Ананиев още веднъж да издаде заповед за наложително носене на маски за лице на публични места.

Преди ден по Българска национална телевизия началникът на спешния щаб ген. Мутафчийски разгласи, че ще упорства за връщане на маските.
Премиерът посочи, че тези, които нямат маски, ще могат да закриват лицето си с шал, когато излизат на открито. Той добави, че страната ще раздава гратис 1 млн. маски за тези, които не могат да си разрешат да си купят.
" Ниската заболеваемост и смъртност успокоява хората и в тях се разсънва чувство, че казусът с ковид е смешка. Именно поради това ограниченията няма да се отслабят, след две седмици ще е пикът на болестта ", сподели Борисов.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР