Премиерът Бойко Борисов отчете преди минути пред народните представители резултатите

...
Премиерът Бойко Борисов отчете преди минути пред народните представители резултатите
Коментари Харесай

Контриране едно след друго - БСП vs. ГЕРБ за европредседателството

Премиерът Бойко Борисов регистрира преди минути пред народните представители резултатите от българското европредседателство.

В студиото на "Здравей, България " преди този момент депутатът от Българска социалистическа партия Елена Йончева и евродепутатът Емил Радев от ГЕРБ се отвърнаха в оценките си за постигнатото през тези шест месеца.

"Успехът на едно председателство се показва освен в организирането на събития, а и в правенето на политики. Те се показват в основаването и използването на съответни документи”, на мнение е Йончева.

Тя въпреки всичко призна, че са били положени големи старания от българската администрация, дипломати, служители на реда, охранители и други през тези шест месеца и заключи всичко това като "успешно положен труд ".

"Оттук нататък обаче би трябвало да покажем какво е реализирано и с какво животът на българина може да стане по-добър”, счита Йончева.

" Оценката я даде българският народ . "81% от българите дефинираха работата на държавното управление по европредседателството като доста добра. Отлична е и оценката на Европейската комисия. Всички сътрудници в Брюксел и Страсбург споделят, че сме се справили отлично”, разяснява от своя страна Емил Радев.

Той акцентира, че Македония е получила покана за участие в Европейския съюз, а на другите страни е обещано увещание за европейското им бъдеще. Даден им е и тласък да вършат промени и да се приближат до европейските стандарти.

"България е съумяла да контракти за програмния интервал 2021-2027 година повече пари, в сравнение с за предния”, разясни още Радев.

Според Елена Йончева пък тематиката за Западните Балкани е трябвало "да бъде реанимирана” след признатата през 2003 година Солунска декларация.

"Софийската декларация е оттегляне от нея по доста точки. В Софийската се приказва общо за европейска вероятност на Западните Балкани, до момента в който в Солунската – за европейско участие. Няма и финансов ангажимент в нея, нито в бюджета на Европейски Съюз за разширението му и влизането на Западните Балкани”, добави депутатът от Българска социалистическа партия.

Елена Йончева счита, че след българското председателство Европа към този момент не е на две, а на доста скорости и това се случва за първи път.

"Вече имаме девет страни, които построяват лични сили. Вижте какво става с Дъблинското съглашение. На процедура не успяхме да сближим позициите на страните от Вишеградската четворка дружно със средиземноморските страни”, сподели тя.

Емил Радев регистрира и постигнатото по границата във връзка с миграцията. Той уточни, че натискът по външната ни граница с Турция е съвсем нулев.

"Разбиха се ледовете, тъй като е значимо да осигурим продължение на съглашението за бежанците, които са в Турция и които са заплаха за националната ни сигурност, в случай че не са там. Направихме всичко допустимо разговорът ЕС-Турция да тръгне от точката на замръзване”, сподели евродепутатът.

Йончева още веднъж отвърна с думите, че нулевият напън е "абсолютен мит” .

Според изявление на хърватския министър председател в Брюксел обстановката на българо-турската граница продължава да е сериозно. Дори Борисов е споделил, че сме пропуснали 60 000 мигранти през последните няколко години. Йончева подсети и че на границата камерите към момента не работят, с изключение на тези, които са покрай КПП-тата.

"Преди няколко месеца комисия на Европейски Съюз сподели напълно друго. Виждайки граничното оборудване, споделиха „ Защо сте издигнали тази ограда?”. Оттук нататък бежанците не могат да стигнат до Европа. Видяха по какъв начин се работи – ограниченията на КПП-тата, камерите и патрулите. Ние успяхме да затворим Балканския маршрут”, заключи Радев.

Юнкер похвали България и Борисов за Македония

Българска социалистическа партия желае държавното управление да си върви, ГЕРБ: дайте причини

Йончева против Биков за вота на съмнение, преценете кой е прав

За още настоящи вести от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР