Премиерът Бойко Борисов настоя, че само мирът може да реши

...
Премиерът Бойко Борисов настоя, че само мирът може да реши
Коментари Харесай

Борисов: Само мирът може да реши проблемите в Близкия Изток

Премиерът Бойко Борисов настоя, че единствено мирът може да реши проблемите в Близкия Изток. Той уточни, че ще се съобразим с решението на иракския парламент, само че напомни, че войските на НАТО, които са там, са по тяхно искане и стабилизират по този начин нежното състояние след войната.

„ Иран, Ирак и Сирия са в непосредствена непосредственост до България, като се има поради, че Русия и Турция са под наказания - това е един доста комплициран район. Ако се върнем и към събитията в Украйна, войната с Косово - аз се веселя, че след тази година и половина работа Съединени американски щати схванаха, че може с нас и други страни в района можем да създадем хората в този район да живеят по-добре и да можем да подсигуряваме всички тези права, свободи и сигурност, което сме си сложили за цели ", сподели той.

Тази заран министър-председателят Бойко Борисов и посланикът на Съединени американски щати Херо Мустафа откриха Първата сесия на Стратегическия разговор България-САЩ.

На нея трябваше да участва зам.-държавният секретар на Съединени американски щати Дейвид Хейл, само че той е бил помолен от държавния секретар Майк Помпео да остане във Вашингтон поради обстановката в Ирак, изясни дипломат Херо Мустафа. Затова лидер на американската делегация у нас е Мат Бойс, заместник- асистент държавен секретар.

В рамките на форума ще бъдат разисквани световни въпроси, тематики от сферата на защитата, сигурността, стопанската система, търговията, енергетиката, върховенството на закона.

На старта на форума Борисов разгласи, че държавното управление ще вземе решение и ще закупи 20% от акциите на на терминала за полутечен газ на гръцкото пристанище Александруполис.

„ Диверсификацията не е единствено дума. За предходната година ние сме употребили към 400 млн. полутечен газ от Гърция. Само за януари са към 100 млн. куб. Днеска на Министерски съвет ще вземем решение и ще закупим 20% от акциите на терминала за полутечен газ, колкото има и държавната енергийна гръцка компания. Тези 400 млн. за предходната година ни дават учредения, че можем да подсигуряваме 3 карга за свободния пазар, а и той е 10% по-евтин. Можем да стигнем и до 5. В края на януари ще отидем и непосредствено с американски компании да реализираме по-изгодни цени ", изясни той.

Той акцентира и че нищо не се прави на мрачно във връзка с градежа на Балкански поток.

„ Накои питат за какво не ни стопират Балкански поток. Първо той не е продължение на Турски поток. България построява своята газопреносна система с най-мощните американски компресори, реверсивна - с цел да може да транспортира газ във всички направления. Когато нямаш търби и компресори, не можем да сме хъб. От Тръмп до държавния секретар,всички знаят какво вършим. С 1 милиарда е по-евтин плана и той дава в двете направления опция за транзитиране на газ, а и самата България да изгода най-евтин газ ", уточни министър председателят.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР