Премиерът Бойко Борисов нареди да се отвори Държавният резерв, за

...
Премиерът Бойко Борисов нареди да се отвори Държавният резерв, за
Коментари Харесай

Борисов отваря резерва за коронавируса, болниците осигуряват допълнителни легла

Премиерът Бойко Борисов подреди да се отвори Държавният запас, с цел да се обезпечат 100 000 литра алкохол за аптеките поради нервността поради ковид.

" Маски, китове за проучване на вируса - каквото би трябвало да се обезпечи. Имаме фонд за бедствия и повреди от 77 млн.лв., който може да се употребява неотложно, 50 млн.лв. сме подготвени да вложим за всички ограничения, с цел да не се политизира коронавирусът ", сподели министър председателят Бойко Борисов.

На изключително съвещание на Министерския съвет, свикано от премиера поради ковид, ограниченията се разискват от министри, представители на Кризисния щаб, лекари.

Премиерът изиска да се обезпечат в допълнение кревати и в лечебните заведения. " Пирогов ще отдели цяла постройка с 40 кревати, Александровска болница ще закрие Кожната клиника и ще даде 70 кревати и 15 реанимационни, ВМА закрива краткотрайно психиатрията, с цел да даде още 50 кревати ", отече проф. Венцислав Мутафчийски, началник на щаба.

" Призовавам хората да не се поддават на суматоха, изкупуват се хранителни артикули. Обсъдихме с Гърция, че там хиляда умрели от другия грип и двама инфектирани от другия вирус, а има суматоха ", сподели Борисов.

" Грипът го одобряваме за обикновено, доверете се на лекарите, на специалистите, отвън политиците, които приказват - професори, доктори, всички са тук ", добави министър председателят.

Той подреди още да се дава брифинг за ситуацията в страната в 8 ч. и в 17 ч., в случай че би трябвало и на обяд. " Ако би трябвало и на обяд брифинг, нареждате се докторите и обяснявате, обяснявате... ", добави министър председателят.

Относно това дали ще се анулират публични прояви, проф. Мутафчийски рапортува, че те не се предлагат, само че не е поради ковид, а поради грип B, само че няма причина за отлагането им.

Борисов възкликна: " Като кажете, че е поради грип B, те ще кажат - крият ковид ".

Премиерът заяви, че в щаба влиза и министърът на стопанската система, чиято цел е да води диалози с производители на алкохол, маски и други.

Допълнителните ограничения, които са подхванати от щаба, са следните: Допълнително се изследват към този момент изследвани проби в други лаборатории, с цел да е несъмнено, че няма позитивен вирус, в проучването се включват още две лаборатории - Варна и Стара Загора, в листата за възпиране от пътешестване, с изключение на от Китай, се включва и Италия, стартира инспекция на това дали има други огромни групи на деца и други в засегнатите страни.

Здравният министър Кирил Ананиев пък е изпратил механически инструкции до лекарите по какъв начин да дават болнични за 14 дни карантина.

Лекарите бяха безапелационни, че няма регистриран случай на ковид в Бългрия.

" Аз съм сигурен, че няма да се разминем без това, само че би трябвало да се успокоят хората ", сподели министър председателят и заръча щателни инспекции на всички места.

А в тази връзка се сети и попита: " Всеки ден има делегация. Вие проверявате ли ги? Те ме прегръщат, аз ги целувам ", сподели той. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР