Премиерът Бойко Борисов направи първи коментар за хакерската атака срещу

...
Премиерът Бойко Борисов направи първи коментар за хакерската атака срещу
Коментари Харесай

Борисов иска хакерите вълшебници да работят за държавата

Премиерът Бойко Борисов направи първи коментар за хакерската офанзива против Националната организация по приходите. В началото на постоянното държавно съвещание Борисов изиска надарените хакери да бъдат привлечени на държавна работа. "Имаме същински вълшебници. Много млади и кадърни. Вчера задържахме един от хората. Той в случай че работи за страната. Просто неповторими мозъци имаме. Просто вълшебници. Невероятни качества ", означи министър-председателят. Той добави, че макар ниските заплати в държавните структури, към момента има чиновници, които се борят против сходни офанзиви.

Борисов похвали Министерство на вътрешните работи и ГДБОП за свършената работа "Това е един тип бунтарско, да докажеш, че можеш да преодолееш системите ", продължи тезата си Бойко Борисов, като посочи, че хакерски офанзиви се случват в Съединени американски щати и в други огромни страни.

"С това доказваш, че уменията са ти надраснали, това което киберзащитите имат. Съжалявам за политическите субекти, които чакат единствено нещо да се случи, с цел да вършат мнения. Над 114 услуги прави Национална агенция за приходите. Тя е отворена система, с цел да улесняват жителите – да се подават заявления ", изясни още министър председателят и приключи с думите, че съгласно него подготовката на учениците в страната по компютърни умения е на международно равнище.

По-рано началникът на отдел "Киберпрестъпност " в ГДБОП Явор Колев заяви, че има обвинен за хакерската офанзива в Национална агенция за приходите, който е бил арестуван в четвъртък. Колев изясни, че арестуваният е чиновник на компания за киберсигурност - тъй наречените "бял хакер " и в работата си тества уязвимости на сигурността на разнообразни компании. По информация на Българска телеграфна агенция става дума за 20-годишен юноша.

Предстои проверяващите да проучват информацията от конфискуваните компютри на младежа, защото огромна част от нея е била криптирана. Именно в част от тези компютърни масиви проверяващите намерили диря, която води към офанзивата против Национална агенция за приходите.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР