Премиерът Бойко Борисов направи първа копка на сградата, в която

...
Премиерът Бойко Борисов направи първа копка на сградата, в която
Коментари Харесай

Борисов направи първа копка за изграждането на сградата за български суперкомпютър

Премиерът Бойко Борисов направи първа копка на постройката, в която ще се обитава български суперкомпютър. За построяването на оборудването е определена територията на „ София Тех парк “

По думите на министър-председателят суперкомпютърът ще се употребява в редица области, като даде образец с медицината и фармацията. Той добави, че страната ни е една от осемте страни в Европа, в които ще проработи европейски суперкомпютър на международно ниво.

Снимка: БГНЕС

Борисов посочи, че базирането на суперкомпютъра в България ще подкрепи извънредно доста и развиването на автомобилните клъстери, както и секторите просвета и нововъведения.
България е първата страна в Източна Европа със суперкомпютър До 2020 машината би трябвало да стартира да действа
„ Да благодарим на Европейската комисия, само че да се знае, че и България съучаства във финансирането и сме горди с това, което започва през днешния ден “, уточни министър председателят. Той изрази вяра, че след превъзмогване на последствията от ковид стопанската система бързо ще се възвърне и доста нови вложители ще дойдат в страната ни.

Снимка: БГНЕС

Суперкомпютърът ще е един от 5-те petascale суперкомпютри, имащи за цел да надградят изчислителната мощност на Европа. Кандидатурата на България беше утвърдена по процедура на EuroHPC Joint Undertaking, в която бяха определени 8 местоположения, на чиято територия да бъдат построени суперкомпютри.
Японски суперкомпютър също се бори с ковид Изчислителната мощност на „ Фугако “ е равна на 415,53 петафлопа
Борисов посочи, че със старта на приложението на модерното устройство страната ни ще се утвърди като цифров хъб в района. Суперкомпютърът би трябвало да проработи до края на февруари 2021 година Държавното финансиране в плана, в това число прогнозните оперативни разноски за първите 5 години на употребата, е в размер на 12 млн. евро, а целият план е на стойност към 18 млн. евро.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР