Премиерът Бойко Борисов лансира днес в Народното събрание идеята за

...
Премиерът Бойко Борисов лансира днес в Народното събрание идеята за
Коментари Харесай

Борисов лансира премахване на ДДС върху книгите, Горанов обаче е против

Премиерът Бойко Борисов стартира през днешния ден в Народното събрание концепцията за унищожаване на Данък добавена стойност върху книгите, само че без да се уголемява обсегът и с други артикули.Борисов съобщи, че има подготвеност за отпадане на Данък добавена стойност върху книгите. " По въпроса за книгите - от дълго време го премислям с Горанов - там можем да създадем да няма налог, тъй като образованието постоянно ни е било приоритет и в този мандат се дадоха толкоз пари за обучение, че това е капчица в морето - налога върху книгите ", разяснява Борисов.

Останалото - мляко, месо, оферират към този момент и пиенето, и цигарите, и всичко, което на човек му се яде и пие, да е без пари. Защо за толкоз доста години ръководство на Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи по настрана, дружно, не направиха това?, добави министър-председателят, имайки поради предлагането на Българска социалистическа партия за понижаване на Данък добавена стойност върху мляко, месо и артикули от брашно на 5 % и на Движение за права и свободи за 5-процентен Данък добавена стойност за хляба и медикаментите.

Във връзка с Данък добавена стойност върху книгите финансовият министър Владислав Горанов съобщи, че сходна политика е неприемлива за Министерството на финансите.

" Аз прецизирам, че такова решение няма и че ще се води занапред спор. Уточнявам, че кардиналната позиция на Министерството на финансите постоянно е била политиката да се прави през разходната част на бюджета, а не през приходите. В този смисъл позицията на финансите е, че сходна тематика не следва да се разисква и съм подготвен да се обзаложа с всеки един от вас, че сега, в който се понижи данъкът върху добавената стойност върху нещо, подсигурявам ви, цените няма да паднат. Единствено натискът върху фиска ще се усили, тъй като ще загубим приходи ", сподели министърът, представен от БНР.

Заместник-председателят на ПГ на Движение за права и свободи Йордан Цонев съобщи през днешния ден, че идните сряда и четвъртък групата им депутати ще организира срещи в Народното събрание със съсловните организации. Цонев означи, че от тях ще изискват механизъм, който да подсигурява, че в случай че Данък добавена стойност бъде понижено, ще паднат и цените за крайните консуматори. " Още при оповестяване на нашата самодейност, ние казахме няма ли гаранция, че ще паднат цените - няма да осъществяваме намаляването на Данък добавена стойност ", акцентира Цонев.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР