Премиерът Бойко Борисов коментира споровете около избора на нов боен

...
Премиерът Бойко Борисов коментира споровете около избора на нов боен
Коментари Харесай

Борисов сравни F-16 и Грипен с такси и автобус

Премиерът Бойко Борисов разяснява разногласията към избора на нов военен изтребител за авиацията ни.

Пред съпартийците си на националното заседание той изясни, че Народно събрание е дал правото на Министерски съвет да договаря за най-хубавото.

" Когато завършат договарянията, ще забележим дали ще вземем най-хубавото ", акцентира той.

" Все едно да ти би трябвало рейс, Данче, а да си купиш такси ", изясни Борисов на кметицата. Трябвал ни военен аероплан, а не подобен, който да си кръжи.

" Когато не можем да вземем най-хубавото, ще вземем такси ", добави водачът на ГЕРБ. Няма обаче да се задължават идващите генерации.

Всички военни планове били значими, по думите му, освен самолетите, от които се интересувал част от политическия хайлайф.

Припомняме, в последния работен ден преди Коледните празници комисията към МО по желание на нов изтребител за българската войска приключи работа с отчет, в който се предлага избора на F-16. Самият отчет не е безапелационен и предлага още диалозите по офертите да продължат. Въпреки това той бе импортиран в Министерския съвет, следва да отиде и в Народното събрание. Комисията предлага и смяна на методиката за избор на изтребители.

До 1 октомври в Министерството на защитата три страни внесоха офертите си за общо четири вида бойни самолети. Преди това като пoтeнциaлни дocтaвчици бяха спрягани 7 cтpaни.

В последната работна седмица от предходната година и Gripen, и Локхийд Мартин усъвършенстваха офертите към страната ни за закупуването на нови бойни самолети. И до този миг двете компании, не престават да декларират подготвеност за договаряния и възстановяване на офертите.

Държавният глава Румен Радев остро разкритикува отчета на комисията към МО като " успех на лобизма " и финалът на автокрацията за 2018-та година, което пък отключи поредна замяна на реплики сред " Дондуков " 1 и 2.

В отговор на думите на Радев скочи вицепремиерът и министър на защитата Красимир Каракачанов, като изиска президентът Румен Радев да каже кого има поради, когато приказва за лобизъм. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР