Премиерът Бойко Борисов коментира сделката за активите на ЧЕЗ на

...
Премиерът Бойко Борисов коментира сделката за активите на ЧЕЗ на
Коментари Харесай

Борисов: Сделката за ЧЕЗ е между частни субекти

Премиерът Бойко Борисов разяснява договорката за активите на ЧЕЗ на 9-тия Зимен университет на Младежи ГЕРБ в Сандански. Той напомни, че става дума за съглашение сред частни субекти и даде обещание, че държавните институции ще я ревизират.

" Електроразпределителните сдружения са продадени 2005 година. Забележете по какъв начин са продадени – контролният %, който разрешава да се управлява сдружението е 34, а страната си е оставила 33. Още тогава те са заложили да няма никакъв надзор ", уточни Борисов.

" В момента и трите сдружения водят арбитражни каузи за стотици милиони с България. Сделката с ЧЕЗ се прави в Чехия. Сега, когато идва в България, ние ще ги посрещнем и ще ги ревизираме и едната, и другата, и третата. Колегите през вчерашния ден от Българска социалистическа партия, одобрявам, че доброжелателно, споделят страната да извади 380 милиона евро и да я купи. Първо за какво ги продадохме. Защо по време на техните държавни управления от 2005 година не си ги откупиха назад и за какво единствено ЧЕЗ да купим, а Енерго-Про и EVN за какво не ги купим? Защо да подсигуряваме на половина българи държавна компания, а на другите частна, откакто и с трите се съдим от години? Един почитан народен представител от Българска социалистическа партия през вчерашния ден го чух сподели да се одържави. Държавата е доста по-лош собственик и аз ги връщам - помните ли България от въздуха споделяха, че наподобява като дискотека, тъй като имаше режим на тока, когато бяха държавни електроразпределителните сдружения ", разяснява Борисов.

" Ние сме напълно за частния бизнес като дясна партия, само че тук доста значимото изискване е доста мощни регулатори, единственото избавление да държим частния бизнес в нужните правила е самостоятелните регулатори. Внимателно ще проверим като пристигна в нашите институции, на едните мога да разпоредя, другите мога да помоля, тъй като са самостоятелен регулатор и ще забележим по какъв начин ще се развият нещата. Но във всички случаи това е договорка сред частни субекти и от отвън България. Ако тръгнем да изкупуваме по този начин, за какво не изкупим и " Нефтохим " -Бургас и банките назад, да върнем всичко на страната, за какво единствено ЧЕЗ? ", добави още той.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР