Премиерът Бойко Борисов инспектира ремонта на Софийската духовна семинария. За

...
Премиерът Бойко Борисов инспектира ремонта на Софийската духовна семинария. За
Коментари Харесай

Премиерът Борисов инспектира ремонта на Софийската духовна семинария

Премиерът Бойко Борисов инспектира ремонта на Софийската духовна семинария. За реорганизация на общежитията в Семинарията страната отдели 5 милиона лв.. При визитата си Борисов напомни, че са дадени 5 милиона също за манастира в Кърджали и 1 млн. за джамията в Разград.


„ Да ни тръгне Новата година с Божията помощ, тъй като без Господа нищо не може да се направи “. Това съобщи министър-председателят Бойко Борисов при визитата си в реновираната постройка на Софийската духовна семинария „ Св. Йоан Рилски “.

С две постановления на Министерския съвет през 2017 година държавното управление отпусна 2,4 милиона лв. за подсилване, преустрояване и главен ремонт на пространствата и постройката към Софийската духовна семинария. По време на огледа министър председателят Борисов се срещна с осъществените строителни действия, прегледа и модерните образователни зали, оборудвани с интерактивни дъски, компютри и преносими компютри.


„ Каква хубост стана в този момент, а какво беше “, означи министър председателят Борисов. Ректорът на семинарията архимандрит Пахомий посочи, че когато при тях идвали гости, учили в чужбина, посочвали, че подобен хубав интернат не са виждали – с обособена образователна и жилищна част.

Софийската духовна семинария е издигната единствено за една година през 1903 година, с помощта на дарения. Тя е духовното учебно заведение с най-дълга история в България. Премиерът Борисов съобщи,че за жалост през днешния ден донорите за храмовете са малко. Държавата обаче интензивно подкрепя вероизповеданията.

През 2019 година държавното управление отпусна на Българската православна черква – Българска патриаршия близо 25 милиона лв.. От тях 20 милиона бяха за заплати на свещенослужителите на БПЦ, което се прави за първи път след признатите промени в Закона за вероизповеданията. Останалата сума бе за възобновяване на храмове и манастири. В това число на последното съвещание на Министерския съвет за 2019 година - на 27 декември, кабинетът обезпечи 2,3 милиона лв. за ремонт на Източното (Банското) крило на Славянобългарския манастир „ Св. Великомъченик Георги Зограф “ на Света гора, Атон.

През 2018-а за ремонт и възобновяване на храмове и манастири Министерският съвет отпусна на БПЦ 4,35 милиона лв.. Средствата за тази цел за миналата 2019-а са със 600 000 лв. повече по отношение на 2018-а.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР