Премиерът Бойко Борисов има безпардонно самочувствие и си мисли, че

...
Коментари Харесай

Осман Октай пред Фрог: Борисов има нужда от психиатър, мюсюлманите ще му се подиграват />Реклама / Ads
Премиерът Бойко Борисов има безпардонно самочувствие и си мисли, че знае всичко. Той се нуждае от психиатър. Това сподели политическият анализатор Осман Октай пред Фрог нюз. Ето какво още добави той:
Г-н Октай последната мярка, обвързвана с битката с ковид е да се затвори границата сред Турция и България по отношение на придвижването на хора към Рамазан байран. Струва ли ви се ефикасна и навременна?

Борисов споделя, че се е чул с външният министър на Турция МевлютЧавушоглу и той бил показал схващане за решението на българските управляващи да затворят границите за жители, с цел да няма скупчване на хора по време на Рамазан байрам. Той обаче е чак на 24 май, когато може да се чака някакво пътешестване. При всички случаи в Турция също се подхващат ограничаващи ограничения. Лично президентът на Турция Реджеп Ердоган заяви през вчерашния ден, че по време на Рамазан байрам в Турция няма да се разреши придвижване на хора и всички джамии ще бъдат затворени. Няма да има и събирания за вечери-ифтар. От през днешния ден до 24 май-един месец, стартират пости. През това време мюсюлманите гладуват през целия ден, не пият вода, не пътуват, затварят се у дома и даже лимитират трудовата активност.

Това значи ли, че в този интервал стопират да пътуват и към чужбина?

Точно по този начин, в този миг никой на никое място не пътува. Остава си у дома.

З ащо тогава се подхваща тази мярка?

Бойко Борисов и Националния действен щаб непрекъснато заблуждават българското население и ги стресират. Изглежда даже не са вдигнали телефона на Главния мюфтия да го попитат по кое време е празника и по кое време се чака вероятно придвижване на хора по Байрам. А той е чак след един месец.

Ако съпоставим с предишни години към тази дата ли пътуват нашите сънародници от Турция?

Около Рамазан Байрям и към Курбан байрам нормално мюсюлманите пътуват освен сред България и Турция. Много отиват в Мека, с цел да се поклонят. Но в този момент даже там не разрешиха тържествата. Нашите властимащи, в желанието си да плашат колкото се може повече популацията, оповестиха, че затварят границата. Уверявам ви, че през идващите дни няма да има никакво придвижване на хора сред България и Турция, тъй като празникът не е в този момент.

Но нали Борисов споделя, че е приказвал с Чавушоглу и са се разбрали?

Ако това беше истина Чавушоглу щеше да му каже: „ Какво придвижване, бе приятелю?! Сега не е Байрам.

Защо тогава се подхваща тази ограничаваща мярка през идващите дни?

Защото те са чули позицията на Главно мюфтийство. Тя постоянно се преценява с това, което се случва в Турция, а точно, че няма да има събирания по време на Рамазана. Сега няма да има никакво придвижване, никакво пътешестване. Обикновено мюсюлманите пътуват в деня на Байрама. За този празник има три неработни дни и тогава се подхващат пътуванията.



Как тогава да си разбираем новата мярка-като неведение, престарание или реплика на активност?

В престараването си от самото начало да стресират обществото, че те няма да пълнят моргите, няма да разрешат да има пъкъл в България и че пързалките на децата няма да се трансфорат в хладилни морги. Постоянно стресират обществото. Борисов ни изяснява, че ни е избавил от мигрантите, а и дребните деца знаят, че мигрантите не желаят и да чуят за България, та камо ли да идват тук. Сега ни изяснява, че до неделя няма да разреши да пътуват мюсюлмани, тъй като в Турция има над 100 000 инфектирани. Той го повтори няколко пъти нощес на конференция.

Има ли реакция измежду мюсюлманите за това, което се случва?

Те несъмнено ще му се подиграват и няма да у извърнат внимание. Не инцидентно секретарят на мюфтийството сутринта в изявлението си разобличи изказванията на премиера и на Щаба. Той ясно сподели, че в този момент не е Байрям, в този момент не се пътува, а се пости. Но както виждате с следващото ограничаване задачата е реализирана - да се нажежи колкото се може ситуацията и да се уплашат колкото се може повече българи.

Какъв е политическия Ви прочит на снощната конференция, която даде министър-председателя?

Няколко пъти споделих, че той заран, обед и вечер е почнал да приказва като албанския комунистически водач Енвер Ходжа. По време на неговото ръководство единствено той се изказваше по албанската телевизия, поздравявайки с „ Добро утро, добър ден, добър вечер, лека нощ “. Горе-долу в този момент и ние сме като тях. Министър-председателят, виждате, се прави на доктор, на вирусолог, на микробиолог, на имунолог, на професор, на всевъзможен и естествено врач и избавител на нацията. Поведението му ясно демонстрира, че той не е подготвен да ръководи рецесии. С суматоха и всяване на боязън в популацията не се става водач. Криза се ръководи с положителна сила и извоювано доверие. Когато всяваш суматоха, няма по какъв начин да искаш жителите да те почитат за позицията и решенията ти. Още по-малко да се следват.

Но Борисов неведнъж прави съпоставяне с другите страни, като акцентира, че ние сме за образец в битката с пандемията .

В другите страни, обаче виждаме, че по медицински тематики приказват единствено авторитетни центрове от учени, които години наред се занимават с този проблем. Точно по тази причина и жителите им имат вяра. Политиците приказват само какви социално-икономически мероприятия ще подхващат по отношение на изолацията, с цел да спасят стопанските системи на страните си. Виждате по какъв начин властта се отнесе към всеки друг глас като доцент Мангъров и специалистите от медицинския съвет. Те бяха подложени на оскърбление, а Борисов се направи даже на по-голям ценител на болестта. Няколко пъти се натяква, че ние сме оправяме доста по-добре от Турция и Русия в борбата с заболяването. Казано ни беше в прав текст, че единствено той и неговият Щаб се оправят, за разлика от всички други дръжвави в света. Всичко това приказва за избран нрав на човек, който се нуждае от обзор при психиатър.

Защо смятате, че се постанова лекарска интервенция? Може би сте краен?

Защото човек, който има такова безпардонно самочувствие и си мисли, че знае всичко в света, не може да бъде естествен. Виждате, че даже светила в медицината признават какъв брой доста не знаят за ковид и това ми се коства най-нормалното държание.

Вчера видяхме ген. Венцислав Мутафчийски до Борисов да обикалят дружество за медицински дрехи. Възможно ли е да забележим след време шефа на ВМА на политическата сцена?

Преди да ви отговоря желая да попитам Борисов дали Владислав Горанов му е най-хубавия финансов специалист? Заради абсурда с фурмите ли скриха икономическия министър Емил Караниколов? Чухте ли Вежди Рашидов по какъв начин се прекланяше на Делян Пеевски? ФК „ Лудогорец “ желаят помощ по схемата 60 на 40. А преди този момент Кирил Домусчиев го оповестиха за огромен донор. Как по този начин даряваш, а по-късно искаш пари от страната?! Как даряваш едни пари, когато даже не си си платил задълженията към страната?! При случая с Пеевски - откраднал си големи средства освен от КТБ. Употребяваш всичко, което можеш от тази страна, унищожаваш цели браншове от бизнеса и най-после те афишират надали не за герой-спасител. Отговорите на тези въпроси българите доста добре ги знаят. Мутафчийски се изложи както за Байрама, по този начин също с благодарността за фурмите и конференцията за пожара край Чернобил. Като бял ден е ясно, че сега се води пропагандна политика на основата на страха на популацията. Властимащите са уверени, че както при комунизма, със боязън можеш елементарно да управляваш обществото. Това, което се случва у нас е сталинизъм.

Но да се върнем на въпроса за това дали виждате политическо бъдеще за Мутафчийски?

Не, тъй като първичната обвързаност на жителите към този момент отминава. Ежедневните конференции, обърканите послания, лъжите, биенето в гърдите на Борисов като Кинг Конг към този момент изнервя и нервира хората. Изтощава ги до краен лимит. Гражданите схващат, че сега огромната опасност за тях идва от обстоятелството, че страната е парализирана, а стопанската система спряла. С безредни дейности не се бори рецесия. Борисов колкото повече приказва с часове на брифингите, толкоз повече си вреди, тъй като тъкмо неговите хора схващат след кого са тръгнали и на кого са се доверели. Последната теза на Борисов откровено ме забавлява: „ Да, аз мога да изгубя всичко, само че няма да разреша българите да измрат “. С сходно извънредно изявление министър председателят демонстрира, че е изгубил политическа почва под краката си. Именно по тази причина се прибягва към методите на ръководство на Хитлер и Сталин-страх, боязън, боязън.

Вие мислите ли си, че българите могат да се доверят толкоз елементарно?

Не, тъй като обществото ни към този момент не е от едно време. Българите имат европейско самочувствие. Около 2 млн. към този момент познават добре света и демократичните общества. Какво виждам - всеки ден ръководещите ни се карат, плашат ни, стресират ни. Това значи, че тези хора дотам се самозабравили, че и те като основния прокурор Иван Гешев са се помислили за Господ.

Интервю на Катя Илиева
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР