Премиерът Бойко Борисов и Зоран Заев и водените от тях

...
Премиерът Бойко Борисов и Зоран Заев и водените от тях
Коментари Харесай

Борисов и Заев почетоха делото на Светите братя Кирил и Методий

Премиерът Бойко Борисов и Зоран Заев и водените от тях публични делегации уважиха взаимно делото на Светите братя Кирил и Методий в базиликата „ Санта Мария Маджоре “ в Рим. Тук през 867 година папа Адриан II освещава славянската книжовност и славянските книги. Бойко Борисов и Зоран Заев подчертаха значимостта на делото на Св. Св. Кирил и Методий, което способства за духовността, просветата и обединяването на славянските нации.

Българският министър председател означи и ролята на Светите братя в региона на дипломацията в този исторически миг. „ На паметната плоча на Св. Св. Кирил и Методий, където са осветени нашите букви, се върнахме към дипломацията. За мен двамата братя са били дипломати “, означи министър-председателят Борисов. Той акцентира значимия принос към делото на Светите братя, като напомни причините, с които са убедили папа Адриан II в равенството на нашата книжовност с тази на другите нации. По думите на премиера, България и Република Македония демонстрират, че празниците би трябвало да се означават дружно, а не да са мотив за раздори.

Зоран Заев съобщи, че на днешния празник, който се отбелязва дружно от двете делегации, се удостовери същинското другарство сред България и Македония.

Борисов и водената от него делегация сервира цветя и на паметника на патриарха на българската литература Иван Вазов в Рим. Монументът беше открит през 2010 година от премиера Бойко Борисов на площад „ Торвалдсен “, наоколо до парка „ Вила Боргезе “ и Музея за съвременно и модерно изкуство.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР