Премиерът Бойко Борисов и заместник-държавният секретар по икономическия растеж, енергетика

...
Премиерът Бойко Борисов и заместник-държавният секретар по икономическия растеж, енергетика
Коментари Харесай

Борисов ще работи със САЩ и за сигурността на 5G мрежите

Премиерът Бойко Борисов и заместник-държавният секретар по икономическия напредък, енергетика и околна среда на Държавния департамент на Съединени американски щати Кийт Крак приветстваха все по-динамичния политически разговор сред България и Съединените щати вследствие на стратегическото партньорство, оповестиха от държавната пресслужба.

Борисов и Крак организираха среща в границите на визитата на американския заместник-държавен секретар у нас. Това е третият диалог сред двамата единствено през актуалната година, което е още един израз на засиленото съдействие сред България и Съединени американски щати след визитата на министър-председателя Бойко Борисов във Вашингтон през ноември 2019-а, акцентират от ведомството.

Във фокуса на срещата бяха предпочитани въпроси от стратегическото партньорство като задълбочаване на търговско-икономическото съдействие и усилване на двустранните връзки в региона на сигурността на безжичните съобщителни мрежи от пето потомство (5G).

Българският министър-председател и американският заместник-държавен секретар се сплотиха към позицията, че 5G ще се трансформира в инфраструктурата за съгласуваност, която ще бъде основна за всички браншове на обществото като електронното опазване на здравето, интелигентни енергийни мрежи, превоз и подвижност. 5G мрежите са бъдещият гръбнак на нашите все по-цифровизирани стопански системи и общества, бе очебийно още в хода на срещата. Затова Европейският съюз и НАТО си партнират в региона на 5G за гарантиране надеждността на инфраструктурата и веригата на доставки.

Друг акцент в диалога бе партньорството в сигурността и защитата, които са измежду основните измерения на двустранните връзки. „ Придобиването на изтребители F-16 Block 70 е значима стъпка напред в модернизацията на българските Военновъздушни сили “, посочи Борисов. Той бе безапелационен, че плановете за рационализация на Военновъздушни сили ще обезпечат и условия за индустриално съдействие, което ще способства за дълготрайното икономическо развиване на България и за конкурентоспособността на страната ни.

„ Съединени американски щати са значим стратегически сътрудник на България в региона на енергетиката “, означи още министър-председателят. В този подтекст през юни 2020 година американската страна предложи подписването на двустранен Меморандум за стратегическото съдействие в региона на нуклеарната сила за цивилен цели. „ Насърчаване на това партньорство е още един основен детайл към прекосяване към нисковъглеродна стопанска система “, съобщи той.

По време на срещата бе дадена висока оценка на изработването на знакови документи в предпочитани сфери за България и Съединени американски щати, които ще бъдат подписани.

В четвъртък министър председателят се срещна с асистент държавния секретар на Съединени американски щати по политико-военните въпроси Кларк Купър. Борисов му благодари за поредната поддръжка на Съединени американски щати за модернизацията на нашите въоръжени сили, тъй като "така страната ни става още по-сигурна, което усилва и качествата на НАТО ".
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР